TEHNOLOGIJA I SPORT

Novi sportski talenti, pomoć sportašima i gledateljima... Pogledajte što AI nudi na OI-ju

29.07.2024 u 12:11

Bionic
Reading

Umjetna inteligencija prisutna je i na Olimpijskim igrama u Parizu. Pogledajte što sve nudi sudionicima i posjetiteljima

Intel - službeni partner platforme za umjetnu inteligenciju za ovo sportsko događanje - ima štand na Stade de Franceu te posjetiteljice i posjetitelji mogu testirati kojem sportu najbolje odgovaraju njihova tijela.

Nakon što uđete u tamnu kutiju dočekat će vas jaka svjetla i kamere koje snimaju mjere tijela. Zatim je potrebno trčati na mjestu što je brže moguće, stiskati uređaj što jače i testirati reakcije brzim dodirivanjem bljeskajućih svjetala. Testovi završavaju izvođenjem poze superheroja i sprintom.

Tehnologija koristi umjetnu inteligenciju za prikupljanje i analizu jakih i slabih strana tijela kako bi se vidjelo u kojem je od 12 sportova sudionik najbolji. Sportovi uključuju nogomet, sprint i stolni tenis.

Pomoć i sadašnjim olimpijcima

Osim za zabavu posjetitelja pariških Igara, istu je tehnologiju moguće koristiti za otkrivanje novih sportskih talenata.

Njena je inačica testirana u Senegalu, uz podršku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Sudjelovalo je više od 1000 mladih ljudi, među kojima je identificirano 48 potencijalno vrhunskih sportaša te će biti uključeni u program nacionalnog olimpijskog odbora Senegala.

Umjetna inteligencija pomaže i sadašnjim olimpijcima. Intel je stvorio chatbot za sportaše te mu mogu postavljati pitanja kao što su kako se snaći u kretanju Parizom, gdje jesti i kako dobiti obiteljsku akreditaciju. Odgovori stižu u stvarnom vremenu.

Sportaši također imaju koristi od MOO-ovog alata koji pokreće umjetna inteligencija za praćenje platformi društvenih medija u potrazi za znakovima zlostavljanja i porukama zastavicama. Prikupit će informacije koje će pomoći MOO-u u boljem razumijevanju online zlostavljanja kako bi poboljšali mjere zaštite.

Za gledatelje izdaleka Intelov sustav Automatic Highlights Generation može zabilježiti ključne sportske trenutke u svim sportovima. Uvježban je na videozapisima olimpijske arhive i može se prilagoditi potrebama različitih televizijskih kuća.

NBC olakšava praćenje događanja putem svoje aplikacije Peacock, izrađujući 10-minutni popis za reprodukciju s istaknutim sadržajima svaki dan, prilagođen sportskim preferencijama svakog korisnika. Uz pomoć umjetne inteligencije, kroz događanja korisnike vodi glas Ala Michaelsa, američkog sportskog komentatora s više od 50 godina iskustva.

Omega će osigurati alate pokretane umjetnom inteligencijom za mjerenje rezultata. Između ostalog, tu je stroboskopski alat koji će pratiti sportaše u atletici i ronjenju, inteligentno bilježeći njihove pokrete, piše Euro News.