IZABRALI SMO IH 10

Nije u Googleu sve: Pogledajte što mogu ove alternativne tražilice

31.07.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Donosimo izbor deset internetskih tražilica koje možda neće zamijeniti Google, ali mogu biti itekako korisne ili zabavne

Iako ćemo Google vjerojatno koristiti još neko vrijeme, to ne znači da ne treba istraživati i moguće alternative. Donosimo pregled deset internetskih tražilica koje često mogu činiti barem ponešto od onog što Google ne može.

1) Ecosia

Ova tražilica koristi modificirano prilagođeno pretraživanje na Bingu. Dok tražite, 80 posto Ecosijine zarade od oglasa preusmjerava se u programe sadnje drveća u Burkini Faso, Madagaskaru, Indoneziji i Peruu.

Ecosia je nefiltrirana tražilica, ali ističe web stranice koje slijede održive prakse sličicom zelenog lišća pored rezultata.

2) Qwant

Qwant je značajno vizualnija tražilica nego Google. Lokalna pohrana na vašem računalu sprema postavke i podatke. Možete se registrirati i prijaviti za izradu vizualnih ploča označavanjem rezultata koji vam se sviđaju. Ako otkažete račun, brišu se svi osobni podaci povezani s vašim ID-om. Tražilica također koristi Microsoftov Bing.

3) Mojeek

Osim što vodi računa o privatnosti, ova nefiltrirana tražilica indeksira, tj. gradi svoj divovski indeks web pretraživanja. Rezultate pretraživanja generira algoritam u vlasništvu te tvrtke, što znači da se mogu razlikovati u odnosu na Googleove.

4) Boardreader

Boardreader pretražuje internetske forume i oglasne ploče, što može biti korisno ako želite rezultate iza kojih stoje mišljenja, stavovi, znanja i iskustva ljudi koji su članovi online zajednica.

5) Kiddle

Kiddle nije tražilica koja pokazuje sve, a prikladna je za obitelj, naročito za radoznalu djecu jer filtrira sadržaje koji nisu primjereni njihovoj dobi. Također nudi velike slike i fontove.

6) JustWatch

Ako ste ljubitelj kabelske televizije ili internetskog streaminga i želite otkriti gdje su vaše omiljene emisije, nefiltrirani rezultati pretraživanja ove stranice pomoći će vam u tome.

Možete prilagoditi svoje postavke prema različitim žanrovima, ocjenama IMDb-a ili Rotten Tomatoesa, cijenama, kvaliteti ili godini izdavanja.

7) Giphy

Giphy je koristan za pretraživanje gifova i srodnog sadržaja. Kako je riječ o nefiltriranoj tražilici, moguće je da ćete naletjeti i na sadržaje koji nisu za maloljetne osobe ili za pregledavanje na radnom mjestu. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

8) Ludwig

Ludwig je zanimljiva alternativa Googleovom prevoditelju. Ne morate upisivati ​​rečenicu koju želite prevesti, već upisujete najbolju pretpostavku za potreban engleski prijevod.

Ova tražilica uspoređuje vašu rečenicu s bazom podataka kontekstualiziranih primjera preuzetih iz standardnih izvora, kao što su New York Times, PLOS ONE, BBC i znanstvene publikacije.

Usporedite popis rezultata sa svojim upitom za unos kako biste naučili ispravan način kolokvijalnog pisanja.

9) Perplexity

Perplexity je tražilica temeljena na umjetnoj inteligenciji i fokusirana na pružanje jednog sažetog odgovora na upite.

Zahvaljujući pristupu informacijama u stvarnom vremenu, kada postavite bilo koje pitanje, prikuplja informacije iz različitih izvora i daje koncizan odgovor. Uz svaku činjenicu prikazuje poveznicu na izvor tako da možete provjeriti ili ispitati detalje.

Perplexity omogućuje postavljanje dodatnih pitanja. Značajka Focus omogućuje pretraživanje samo određenih rezultata. Naprimjer, ako pokušavate pronaći istraživačke radove, možete odabrati Academics.

Isto tako, možete se usredotočiti na društvene rasprave (forumi), videozapise ili čak pitanja iz matematike.

10) Consensus

Consensus je tražilica za akademska istraživanja temeljena na umjetnoj inteligenciji. Ima opsežnu biblioteku istraživačkih radova i daje odgovore koristeći vlastite i OpenAI-jeve LLM-ove.

Pritom daje sažet odgovor na vaša pitanja i navodi sve svoje izvore. Za pitanja s da/ne prikazuje se mjerač konsenzusa koji pronalazi relevantne studije i grupira ih prema rezultatima.

Kao i druge tražilice, Consensus ima filtre za sužavanje pretraživanja. Međutim prvenstveno se usredotočuje na akademske kriterije, poput metodologije, časopisa, citata, veličine uzorka...