SOFTVER

Appleova umjetna inteligencija od sada dostupna razvojnim programerima

30.07.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Neke od značajki seta Apple Intelligence vjerojatno će biti uvođene postupno, najkasnije do kraja ove godine.

Apple je objavio beta inačice operativnih sustava iOS 18.1, iPadOS 18.1 i macOS Sequoia 15.1.

Namijenjena razvojnim programerima, ova izdanja daju pristup prvom skupu značajki temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Apple Intelligence, između ostalog, uključuje digitalnu pomoćnicu Siri s ažuriranim dizajnom i sposobnošću održavanja konteksta u višestrukim zahtjevima, nove značajke pošte kao što su pametni odgovori i sažeci, pretraživanje prirodnim jezikom u fotografijama...

Apple će neke od tih značajki vjerojatno postupno uvoditi, najkasnije do kraja ove godine.

Za instaliranje ovih nadodgradnji potrebno je imati iPhone 15 Pro ili Pro Max. Što se iPada i Maca tiče, moraju imati sustav sa čipom Apple Silicon.

Po instalaciji, morat ćete se uvrstiti na listu čekanja u izborniku u postavkama vašeg uređaja i pričekati obavijest da je spreman za pristup.

U isto vrijeme Apple je izdao i drugu javnu beta verziju za iOS 18, s nekim značajkama viđenim u nedavnoj beta verziji za razvojne programere, kao što je podrška za RCS za više operatera, novi set pozadinskih slika za CarPlay i mogućnost korištenja widgeta za tamni način dok ste u svijetlom načinu rada.

Apple je prvi put najavio značajke umjetne inteligencije koje dolaze na iPhone, iPad i Mac tijekom svoje konferencije World Wide Developers u lipnju. Javna beta verzija iOS-a 18 stigla je 15. srpnja.

Apple obično ne izdaje beta verzije za naknadne nadogradnje softvera prije javnog predstavljanja prve inačice, koja bi trebala pratiti lansiranje iPhonea 16 ove jeseni.

Sad su požurili s time vjerojatno kako bi omogućili testiranje na većem broju korisnika i uklanjanje pogreški prije no što objave nova službena izdanja iOS-a i iPadOS-a 18, piše Verge.