DOBAR KVARTAL

Tržište pametnih telefona i dalje se oporavlja, ima još prostora za rast

17.07.2024 u 09:58

Bionic
Reading

Huawei, Honor, Motorola i Tecno do kraja bi ove godine mogli poremetiti poredak pet najvećih svjetskih proizvođača

Prema izvješću Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker analitičke tvrtke IDC, globalne isporuke pametnih telefona porasle su tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu, na 285,4 milijuna uređaja.

Iako je ovo četvrti uzastopni kvartal rasta isporuka, u IDC-ju ocjenjuju kako je oporavak potražnje i dalje izazov na mnogim tržištima.

Glavni generatori potražnje su umjetna inteligencija i uređaji više klase. Očekuje se kako pametni telefoni opremljeni generativnom umjetnom inteligencijom ove godine dosegnuti 19 posto tržišnog udjela, s 234 milijuna isporučenih uređaja tijekom cijele godine.

Prvo mjesto u drugom tromjesečju zauzeo je Samsung, s udjelom od 18,9 posto. Slijedi Apple s 15,8 posto. Obje vodeće tvrtke zabilježile su skroman rast u odnosu na prošlu godinu.

Trećeplasirani Xiaomi ostvario je udio od 14,8 posto, dok četvrto i peto mjesto dijele Vivo i Oppo, s 9,1 i devet posto. Xiaomi i Vivo zabilježili su dvoznamenkasti rast u odnosu na lani (27,4 i 21,9 posto).

Tvrtka Counterpoint Research procjenjuje kako je prodaja pametnih telefona porasla za šest posto, pri čemu je Samsung zadržao vodeću poziciju, Apple ostao na drugoj usprkos malom padu, dok je Xiaomi rastao najbrže među prvih pet.

Na njihovoj top ljestvici također su Vivo i Oppo, kojima za vrat dišu Huawei, Honor, Motorola i Tecno.

Najbrži rast prodaje zabilježen je na europskom i latinoameričkom tržištu.