PRIPAZITE

Ovo su najčešće pogreške koje radimo dok punimo mobitel

11.07.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Iako je punjenje pametnog telefona za ogromnu većinu ljudi dio je dnevne rutine, mnogi i dalje pritom čine pogreške koje mogu naškoditi uređaju i skratiti mu radni i životni vijek

Moderni telefoni gotovo isključivo koriste punjive litij-ionske baterije. Iako su se te baterije pokazale kao učinkovite u pogledu veličine i prilagodljive, i dalje imaju neka ograničenja.

Konkretno, nije dobro potpuno ih isprazniti ili ostaviti ih priključene na struju nakon što su napunjene. Radite li bilo što od toga, sigurno ćete polako s vremenom smanjiti ukupni kapacitet punjenja baterije.

Stoga ištekajte mobitel iz struje nakon što baterija dosegne 100 posto. Puno mobitela sada uključuje sustave za zaustavljanje punjenja nakon što se napune, ali ipak je najbolje ako prekinete dotok struje.

Punjenje mobitela na toplom mjestu

Ovo je više sigurnosni problem, iako ima posljedice i po tehničke karakteristike mobitela. Naime, velik broj aktualnih modela značajno se zagrijava dok se puni.

Zbog toga nije preporučljivo držati uređaj dok se puni ispod, primjerice, jastuka tijekom noći, ili bilo gdje u krevetu. Posteljina ga može s vremenom učiniti sve toplijim, što za posljedicu može imati pregrijavanje, u nekim situacijama i požar.

Umjesto toga, punite ga na čistoj površini, poput noćnog ormarića.

Kupnja jeftinih zamjenskih kabela i utikača

Kabele i utikače za pametne telefone razmjerno je lako izgubiti. Podjednako lako je zamijeniti ih novima. Ali, pritom treba biti oprezan i ne štedjeti previše.

Najjeftiniji dodaci te vrste mogu dovesti do sporijeg punjenja, zagrijavanja, pa i predstavljati rizik od požara. Stoga je bolje držati se originalnog proizvođača ili renomiranih marki.

Kupnja aplikacija za štednju baterije

Aplikacije ove vrste u pravilu nisu vrijedne ni rizika, niti truda. Neće vam više pomoći u ograničavanju rada baterije više od aplikacija koje su već ugrađene u vaš uređaj, ali mogle bi otvoriti vrata hakerima i drugim zlonamjernim igračima.

Punjenje i streaming u isto vrijeme

Pregrijavanje je jedan od glavnih rizika tijekom punjenja mobitela. Stoga izbjegavajte raditi nešto intenzivno na njemu dok se puni (primjerice, gledati streaming videa u HD razlučivosti ili igrati zahtjevne video igre).

Ostavite ga na miru dok se ne napuni, piše Independent.