SpaceX Falcon 9

Turska lansirala svoj prvi domaći satelit u orbitu

09.07.2024 u 10:52

Bionic
Reading

Turska je rano u utorak lansirala svoj prvi komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, čime će se proširiti satelitska pokrivenost zemlje i zadovoljiti njezine potrebe za televizijskim emitiranjem, priopćile su vlasti

Raketa SpaceX Falcon 9 odnijela je satelit u svemir iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na Floridi u SAD-u.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da ovo lansiranje označava otvaranje "nove faze" za Tursku u proizvodnji satelita.

Ministar prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je prvi signal s Turksata 6A primljen 67 minuta nakon lansiranja, kao što je i planirano, dodajući da će taj satelit proširiti mogućnost praćenja turskih sadržaja na 5 milijardi ljudi.

"Dovest ćemo vlastite komunikacije, naše televizijske emisije na sigurniju, bolju razinu", rekao je, objasnivši da će Turksat 6A sad omogućavati sadržajima iz Turske da dosegnu i Indiju, Indoneziju, Maleziju i Tajland.

Turska je također ranije lansirala satelite pomoću raketa iz SpaceX-a.

Uraloglu kaže da je Turksat 6A rezultat desetogodišnjeg napora da se proizvede satelit u Turskoj, čime je ta zemlja postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile, dodaje.