HRELJA NE DA MIROVINE

'Ako ćemo se igrati s umirovljenicima, onda mi moramo otići!'

21.02.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Hrvatska stranka umirovljenika predstavila je u Saboru svoj prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini, kojime se nada olakšati odlazak radnika u prijevremenu mirovinu, ako u nju idu ne svojom krivnjom

'Mi smo se uvjerili da je institut doživotne otpremnine ispravan institut, da je socijalno opravdan i dobar za umirovljenike, jer ostvaruju pravo na onaj dio izgubljene mirovine zbog prijevremenog odlaska u mirovinu. To je zapravo supstitut gubitka dijela mirovine zbog prijevremenog odlaska u mirovinu ne svojom krivnjom', objasnio je predstavljajući prijedlog zakona predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Doživotna otpremnina, poznatija pod nazivom dokup mirovine, kazao je Hrelja, nije mirovina, jer ni jedna kuna ne prolazi kroz mirovinski sustav.

'O tom institutu se sporazumijevaju poslodavac i zaposlenik. Ako poslodavac rješava tehnološki višak, a njegov radnik ima uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu, poslodavac i radnik sporazumijevaju se da, umjesto da mu poslodavac isplati jednokratno otpremninu, može mu putem registriranog trgovačkog društva isplatiti doživotnu otpreminu u mjesečnim obrocima', objasnio je Hrelja.

244789,222072,216800,214942
Kazao je da se taj institut u Hrvatskoj koristi već dvadesetak godina, no sada ga HSU-ovci žele uvrstiti u poseban zakon kako bi se omogućilo trgovačkim društvima da se registriraju i bave tom problematikom.

'Mislimo da je socijalno opravdanije i korektnije nekome osigurati socijalnu sigurnost cijeli život, nego da ima jednokratnu otpremninu koju će potrošiti, a poslije toga će vikati da mu je mirovina 300, 400 ili 500 kuna manja', rekao je Hrelja.

Objasnio je da je prijedlog zakona dobio pozitivno mišljenje Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva, sindikata i HGK, no da se s posebnim zakonom nije složilo matično Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, koje smatra da bi taj institut trebalo vezati uz Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima, odnosno uz II. mirovinski stup.

Novinari su Hrelju, nevezano uz temu, upitali i boji li se da će nakon smanjenja plaća doći na red i mirovine. 'Umirovljenici su zadnja linija obrane i oni su temelj ovoga društva. Ako ćemo se igrati temeljima ovog društva, onda moramo otići. Ne može se zanemariti jedna četvrtina građana i njihova egzistencija. Nešto će se drugo odgoditi, ali umirovljenici se neće dirati', kazao je Hrelja.