BERNARDIĆ OPTUŽIO MILJENIĆA

'Ako je netko zločest htio potpisati Donalda Trumpa, to je mogao napraviti'

05.11.2016 u 17:33

  • +13

Izvješće izborne komisije o provedbi kandidacijskog postupka za predsjednika SDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a na današnjoj je sjednici utvrdio listu kandidata na unutarstranačkim izborima. Dovoljan broj potpisa skupilo je osmero kandidata za predsjednika stranke, 78 kandidata za Predsjedništvo te 383 kandidata za Glavni odbor. Uz to, Glavni odbor je Konvenciji koja se održava u prosincu uputio prijedlog izmjene izbornih pravila

U službenu kampanju za predsjednika SDP-a kreću tako Davor Bernardić, Tonino Picula, Ranko Ostojić, Gordana Sobol, Karolina Leaković, Vesna Škulić, Orsat Miljenić i Domagoj Hajduković. Iako je Središnja izborna komisija utvrdila da su svi oni prikupili potrebnih 1000 potpisa kako bi kandidatura bila pravovaljana, posljednjih dana postavilo se pitanje valjanosti svih potpisa koje je prikupio Davor Bernardić.

Podsjetimo, predsjednik šibensko-kninskog SDP-a Ivan Klarin prigovorio je da se među Bernardićevim potpisima nalaze i oni osoba koje tvrde da potpis nisu dale. 'Mi smo provjerili sve kandidature. Ovaj prigovor nije osnovan jer kandidat ima dovoljan broj potpisa. Što se tiče mogućnosti da je bilo duplih potpisa, bilo je u istom omjeru kao i na prošlim izborima. Bilo je i potpisa bez broja stranačke iskaznice, bilo je i potpisa na krivim formularima, ali ni kod jednog kandidata broj ne odstupa bitno', rekao je predsjednik SIK-a Vedran Lendić

Međutim, kako se neslužbeno doznaje, u slučaju Davora Bernardića, koji je prikupio 10.500 potpisa, bila  su i veća odstupanja u broju potpisa te je nevažećih navodno bilo 1.500. Kod drugih kandidata radilo se o desetak potpisa koji nisu bili važeći.

Da je bilo većih odstupanja samo kod jednog kandidata, Lendić nije mogao potvrditi. 'Tko ima više potpisa u tom postotku je imao i više duplih ili formulara koji nisu bili u redu. Kad napravite zbir, onda vam je u postocima to tu negdje, ne može se reći da je kod jednog kandidata bilo veće odstupanje', rekao je Lendić, no nije želio otkriti koliko je pravovaljanih potpisa Bernardić na kraju imao.

Na broj nevažećih potpisa osvrnuo se i sam Bernardić, poručivši kako je predao 10.500 potpisa. Koliko je važećih, rekao je da ne zna,

'Ako je netko zločest htio potpisati Donalda Trumpa, to je mogao napraviti. Činjenica je da se protiv mene vodi jedna prljava kampanja iz jednog stožera, prljava kampanja koja ne šteti meni, nego šteti SDP-u. Nastavak prljave kampanje protiv SDP-a je i brisanje 170 članova i članica stranke u Sisku. Nije prihvatljivo da se oni brišu za potrebe izbornog procesa', rekao je Bernardić.

Iako nije htio imenovati koji stožer vodi prljavu kampanju, na pitanje novinara potvrdio je da se radi o stožeru Orsata Miljenića. Upitan misli li da su mu ti nevažeći potpisi podmetnuti, kazao je: 'Kako se može znati da netko nije potpisao, osim ako je podmetnuto?'

Miljenić te optužbe nije želio komentirati.

Današnjim utvrđivanjem kandidatura započela je i službena kampanja u kojoj će biti održano pet debata, i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi izbora mogli biti oko milijun kuna.

Glavni odbor raspravljao je i o prijedlogu krapinsko-zagorskog SDP-a o izmjeni pravila za izbor članova Glavnog odbora. Naime, krapinsko-zagorski SDP predložio je da članove Glavnog odbora članovi Konvencije biraju iz 21 županijske jedinice prema mjestu prebivališta kandidata.

Na raspravi na Glavnom odboru pojavili su se i drugi prijedlozi, a na kraju je odlučeno da će Konvencija i novi predsjednik odlučiti hoće li se uopće ići u takve izmjene.