Aronijo bobo mila

Aronijo bobo mila

03.04.2012 u 12:55

Bionic
Reading

... superhrano indijanska zdrava li si, trpka li si, al' i slatka ;). Slučajno pronađena u jednom od boljih supermarketa, smrznuta, jeftina, nikad isprobana - pronašla je put do košarica voćnijeh s mascarponeom i štaub šećerom! Mljac!

O aroniji sam se naslušala prošle godine kad je stanoviti otac zvan babo opčinjen ljekovitim svojstvima iste, posadio par sadnica u našem gradskom vrtu.


Aronija gradska ...


... sprema se cvasti krajem travnja ...


... iako već početkom ima cvjetova

Budući je riječ o biljci koja je u stanju preživjeti sve i rasti (po)svuda, u našem se vrtu dobro snašla, dala plodova dostatno za pekmeze koje je onda, gore navedeni otac, zvan babo, umiješao i podijelio s obitelji i znatiželjnicima.
Ove se godine sprema kombinirati aroniju, borovnice, ribizle i ogrozd!
Napredan neki otac, babo ;).


U nastavku sam vam izdvojila dva kratka priloga o aroniji; jedan hrvatski, realan,
i jedan američki, nadrealan

Oba su zanimljiva i korisna za pogledat' i informirat' se o bobici koju još nazivaju i sibirskom borovnicom iako sirotapotječe iz Sjeverne Amerike i zapravo je bila indijanskom superhranom(odnosno još uvijek jest).

Vidjet ćete u filmićima kako je dospjela do Istočne Europe i spasila mnogo ljudi od posljedica Černobila.


Aronija nije ironija već je boba zdrava k'o zelena trava! Napisala sam nemušto i na podlozi za snimanje ove superbobe. Ali zato mi ju je gušt bio snimat' i nakon toga konzumirat'!

Nabavite je i smjestite u voćnu košaricu s malo mascarponea, meda, ekstrakta vanilije i limunove korice. Neće vas razočarati! A bit ćete zdraviii kao nikad prije!

za tijesto, 6 do 8 košarica

250 g namjenskog brašna
125 g hladnog, na kockice narezanog maslaca
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
malo limunove ili narančine korice

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Mijesite tijesto dok se ne pretvori u masnu kuglu. Smjestite ga u hladnjak na
20 do 30 minuta
i potom izvadite, razvaljajte i ispunite kalupe za male pite. Izbockajte svaku košaricu vilicom i stavite u pećnicu. Pecite 10, 15 minuta dok ne poprime zlatnožutu boju i prhki izgled.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.

za punjenje

150 g mascarponea
žličica ekstrakta vanilije
žlica meda
limunova korica


U posudi pomiješajte sve sastojke i stavite sa strane


Aroniju odmrznite, prelijte Vermouthom ili kakvim slatkim likerom, dodajte limunovog soka, 2 žlice meda i malo vanilije (ili vanilin bourbon šećer, pa bez meda).
Dobro promiješajte i stavite sa strane


Košarice punite prvo mascarponeom kojemu onda po vrhu nabacite začinjene bobice aronije


Poslužite ih posute šećerom u prahu uz crno vino ili kakav crni čaj (s mlijekom)


Trpko, gorko slatka delicija :P

Hrvatska verzija:


Američka verzija: