... superhrano indijanska zdrava li si, trpka li si, al' i slatka ;). Slučajno pronađena u jednom od boljih supermarketa, smrznuta, jeftina, nikad isprobana - pronašla je put do košarica voćnijeh s mascarponeom i štaub šećerom! Mljac!
O aroniji sam se naslušala prošle godine kad je stanoviti otac zvan babo opčinjen ljekovitim svojstvima iste, posadio par sadnica u našem gradskom vrtu.
Aronija gradska ...
... sprema se cvasti krajem travnja ...
... iako već početkom ima cvjetova
Budući je riječ o biljci koja je u stanju preživjeti sve i rasti (po)svuda, u našem se vrtu dobro snašla, dala plodova dostatno za pekmeze koje je onda, gore navedeni otac, zvan babo, umiješao i podijelio s obitelji i znatiželjnicima.
Ove se godine sprema kombinirati aroniju, borovnice, ribizle i ogrozd!
Napredan neki otac, babo ;).
U nastavku sam vam izdvojila dva kratka priloga o aroniji; jedan hrvatski, realan,
i jedan američki, nadrealan
Oba su zanimljiva i korisna za pogledat' i informirat' se o bobici koju još nazivaju i sibirskom borovnicom iako sirotapotječe iz Sjeverne Amerike i zapravo je bila indijanskom superhranom(odnosno još uvijek jest).
Vidjet ćete u filmićima kako je dospjela do Istočne Europe i spasila mnogo ljudi od posljedica Černobila.
Aronija nije ironija već je boba zdrava k'o zelena trava! Napisala sam nemušto i na podlozi za snimanje ove superbobe. Ali zato mi ju je gušt bio snimat' i nakon toga konzumirat'!
Nabavite je i smjestite u voćnu košaricu s malo mascarponea, meda, ekstrakta vanilije i limunove korice. Neće vas razočarati! A bit ćete zdraviii kao nikad prije!
za tijesto, 6 do 8 košarica
250 g namjenskog brašna
125 g hladnog, na kockice narezanog maslaca
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
malo limunove ili narančine korice
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mijesite tijesto dok se ne pretvori u masnu kuglu. Smjestite ga u hladnjak na
20 do 30 minuta i potom izvadite, razvaljajte i ispunite kalupe za male pite. Izbockajte svaku košaricu vilicom i stavite u pećnicu. Pecite 10, 15 minuta dok ne poprime zlatnožutu boju i prhki izgled.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.
za punjenje
150 g mascarponea
žličica ekstrakta vanilije
žlica meda
limunova korica
U posudi pomiješajte sve sastojke i stavite sa strane
Aroniju odmrznite, prelijte Vermouthom ili kakvim slatkim likerom, dodajte limunovog soka, 2 žlice meda i malo vanilije (ili vanilin bourbon šećer, pa bez meda).
Dobro promiješajte i stavite sa strane
Košarice punite prvo mascarponeom kojemu onda po vrhu nabacite začinjene bobice aronije
Poslužite ih posute šećerom u prahu uz crno vino ili kakav crni čaj (s mlijekom)
Trpko, gorko slatka delicija :P
Hrvatska verzija:
Američka verzija: