REAKCIJE NA SANKCIJE

'Bahati Milanović posvađat će nas sa cijelim svijetom'

16.09.2013 u 17:49

Bionic
Reading

Hrvatski član Europske komisije Neven Mimica, povjerenik za zaštitu potrošača, nije u ponedjeljak dostupan za komentar najave o aktiviranju članka 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora, a iz njegova ureda su poručili da nemaju komentara

'Nemamo komentar u vezi s tim', rekao je Mimičin glasnogovorik David Hudson

Kako se doznaje, Mimica se u petak na kolegiju povjerenika nije usprotivio mogućnosti aktivacije članka 39.

Mina Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice Komisije Viviane Reding izjavila je u ponedjeljak da kolegij povjerenika Europske komisije u potpunosti podupire aktiviranje članka 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora, što će se formalno dogoditi u sljedećih nekoliko dana osim ako Hrvatska ne poduzme mjere koje bi opravdale preispitivanje te odluke.

'Potpredsjednica Reding, predsjednik Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele obavijestili su kolegij povjerenika o situaciji i dobili punu potporu za buduću akciju. Stoga, ne bude li razvoja događaja u Hrvatskoj koji bi opravdao ponovno preispitivanje situacije, uskoro će se pokrenuti postupak predviđen člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora', rekla je novinarima Andreeva.

Uskoro će Komisija o tome obavijestiti zemlje članice, jer članak 39. predviđa konzulutacije sa zemljama članicama, ali ne mora od njih dobiti odobrenje za pokretanje zaštitnih mjera. Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tome, a nakon toga će se odlučiti koje će mjere biti poduzete protiv Hrvatske.

Postupak se pokreće jer je Hrvatska po ocjeni Komisije prekršila Europski uhidbeni nalog donošenjem zakona, kolokvijalno nazvanog 'lex Perković', kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002.

Pupovac: EK nastavlja s pritiskom prema Vladi

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac (SDSS) rekao je danas, komentirajući odluku Europske komisije (EK), kako EK nastavlja s pritiskom prema Vladi ne bi li je prisilila u slučaju suradnje u pravosudnim stvarima, tj. u 'slučaju Perković' na način na koji to vidi Komisija, a ne na način na koji to vidi Vlada.

'Očito su na djelu dva procesa o kojima ovisi daljnji tok događaja kao i sudbina te inicijative, a to je kako će i na koji način završiti proces koji je pokrenula naša Vlada, što znači proces u kojem Vlada može predložiti određene izmjene, a Sabor o njima raspraviti i usvojiti', izjavio je Pupovac Hini.

Za konačan zaključak o toj vrsti spora između EK-a i Vlade treba pričekati naredne dane jer je riječ o ozbiljnoj stvari, s jedne strane o ozbiljnom pritisku Komisije, a s druge strane pitanju za samu Hrvatsku, dodao je Pupovac.

Hrg: Jesu li građani dali punomoć Milanoviću da ih posvađa sa cijelim svijetom

Predsjednik HSS-a Branko Hrg upitao je jesu li hrvatski građani predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i Kukuriku koaliciji dali punomoć da ih posvađa sa cijelim svijetom.

'Imali smo mukotrpan put ulaska u Europsku uniju, a sada, čim smo zakoračili u nju, zbog bahatosti jednog čovjeka opet ćemo biti na promatranju. Koje bi stvarne štete mogle nastati zasada još nitko u stvari ne zna, znamo samo da one nastaju zbog bahatosti jednog jedinog čovjeka, premijera Milanovića', izjavio je Hrg.

Rekao je kako ga začuđuje da je Europska komisija navodno jednoglasno donijela odluku, iako znamo da je i hrvatski predstavnik član Komisije.

Ustvrdio je da 'bahatost koju Milanović pokazuje prema parlamentu, oporbenim strankama i građanima Hrvatske u krajnjem slučaju, očito, ne prolazi u Europi'.

'Ne bi to bio veći problem kada ne bi nanosilo velike štete Hrvatskoj i hrvatskim građanima', istaknuo je Hrg.

Naveo je da u ovom trenutku svi govore o uskraćivanju 40 milijuna eura za pripreme ulasku u 'schengen'. "Ali to je manja šteta, a veća šteta je da bi se mogao produžiti rok pristupanju 'schengenu', što bi nanijelo velike štete Hrvatskoj", kazao je Hrg.

Leko: Ne očekujem materijalno kažanjavanje Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je nakon današnje najave Europske komisije o pokretanju sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga da ne očekuje materijalno kažnjavanje Hrvatske.

'Pedagoške mjere i materijalno kažnjavanje ne očekujem, a Vlada će znati reagirati štiteći hrvatske interese te se dogovoriti s EU i vjerujem da će naći rješenje', rekao je Leko u emisiji 'S Markova trga" Hrvatskog radija.

Europska komisija radi svoj posao, ustvrdio je, izrazivši nadu da će vlada na najbolji način uskladiti hrvatske interese s europskim tijelima te da će se iznaći rješenje na način da neće biti nikavih sankcija, a da će Hrvatska ispuniti svoje obveze u skladu s važećim obvezama iz pristupnog ugovora.

Osobno mu je, kazao je, važnije kako će biti uređen Zakon o potrošačkom kreditiranju odnosno pozicija građana u njemu, nego Zakon o suradnji u kaznenin stvarima sa zemljama EU.

'Treba zadržati načelo u Hrvatskoj da svaki zločin treba procesuirati, a zločinca dovesti pred sud pa u tom smislu ne možemo taj zakon jednostrano gledati', rekao je Leko pojašnjavajući da čak i ako bi odmah izvršili uhidbeni nalog, u Hrvatskoj ostao problem kako sankcionirati druge. To je, smatra Leko, puno složenije nego jednostavno nazvati zakon po imenu jednog čovjeka (Josipa Perkovića) koji bi eventualno bio odgovoran.

'Ovo slojevito pitanje nije samo jedan slučaj koji nije rasvjetljen i zato vladajuća većina pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Ustava kako bismo u okviru ustavnih rješenja skinuli zastaru za teška kaznena djela', rekao je predsjednik Sabora.

Očekuje i da će promjene Ustava koje se tiču nezastarjevanja najtežih kaznenih djela Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav staviti na dnevni red kada u parlamentarnim raspravama i dogovorima dođe do suglasja te kada bude siguran da je procedura zagarantirana. 'Nadam se sljedeći, a možda najdalje drugi tjedan', rekao je Leko.

Više o cijeloj temi pročitajte OVDJE