ĆIRILICA IPAK RAVNOPRAVNA?

Bauk obustavio primjenu dijela vukovarskog Statuta

21.11.2013 u 18:00

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave obustavilo je od primjene članak 22. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara u postupku nadzora zakonitosti općeg akta pokrenutog na traženje Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara u skladu s člankom 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, priopćilo je to ministarstvo

Člankom 22. Statutarne odluke, navodi se u priopćenju, bilo je definirano da se područje Grada Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Vukovara izmijenilo je Statut te suspendiralo ravnopravnu službenu uporabu ćirilice u tom gradu.

Za ostale odredbe Statutarne odluke, uključujući i odredbu da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, utvrđeno je da su u skladu s Ustavom i zakonom, stoji u priopćenju Ministarstva uprave.

Ministarstvo uprave Odluku je uputilo Vladi koja ima rok od 30 dana da uputi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, vijeće nacionalne manjine (op. a., u ovom slučaju to je Vijeće srpske manjine grada Vukovara) dužno je obavijestiti Ministarstvo uprave ako smatra da je opći akt jedinice samouprave ili neka njegova odredba protivna Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te drugim posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina. Ako se Ministarstvo uprave usuglasi oko toga da je Statut protivan Ustavu i Ustavnom zakonu, u roku od osam dana mora donijeti odluku o obustavi njegove primjene.

Istovremeno, Ministarstvo uprave odluku o obustavi prosljeđuje i Vladi koja onda u roku od 30 dana mora zatražiti ocjenu suglasnosti vukovarskog Statuta s Ustavom i Ustavnim zakonom. Ako to ne napravi u tom roku, i dalje će se primjenjivati izmijenjeni vukovarski Statut.