USIJANJE U VUKOVARU

Bauk: Ovakve poruke nismo čuli još od splitske Rive

02.09.2013 u 18:21

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je u emisiji Hrvatska uživo na HRT-u, povodom nemira koji su izbili u Vukovaru nakon postavljanja ploča s ćiriličnim natpisima na nekoliko državnih institucija, da je postupno uvođenje dvojezičnosti u Vukovar moguće, ali nije moguće da se ploče ne postave nikada i nigdje u tom gradu. 'To bi bilo neprovođenje zakona,a to si nijedna vlast ne može dozvoliti', dodao je

Bauk ne zna kada će se pokušati postaviti nove ploče. 'Na Vladi je sada da napravi nove table i da ih postavi', kazao je on. Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić prethodno je u istoj emisiji najavio čak i radikalnije akcije ako vlada ustraje u pokušajima uvođenja ćirilice u Vukovar.

Sam ministar Bauk je takve najave kao i poruke koje su odašiljali sudionici prosvjeda u Vukovaru ocijenio neprihvatljivima naglasivši da se zakoni moraju provoditi. Bauk smatra da se takve poruke nisu čule još od prosvjeda na splitskoj Rivi i upozorio sve da paze kakve izjave daju.

'Kada se govori o kompromisu, ne znači da se pregovara o tome hoće li se poštovati zakon. jer vlada koja ne provodi zakone ne može se nazivati vlašću', poručio je ministar uprave.

Moguće je jedino postupno uvođenje zakona u Vukovar. Ministar je svjestan da se zakon kojim se štite prava jedne nacionalne manjine, ovdje konkretno srpske, mora provesti, ali isto tako i delikatnosti situacije. 'Mora se imati osjećaj za mjeru prilikom postavljanja jer postoji sigurnosni rizik i ne bi bilo dobro za situacija eskalira', rekao je on.

Odbacio je mogućnost da se dvojezičnost u Vukovaru ne uvede nikada i nigdje. 'To je neprovođenje zakona i nijedna vlast na svijetu ne može to prihvatiti', ponovio je Bauk. Nije propustio ni pecnuti HDZ i HSP dr. Ante Starčević koje je prozvao za donošenje odluka koje sadašnja vlast samo provodi.