ODNOS PREMA IZBJEGLICAMA

Bavarski premijer razbjesnio Merkel, ide na sastanak kod Putina

01.02.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer našao se na udaru kritika nakon najave da će još ovog tjedna otputovati u Moskvu, u kojoj bi se trebao susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, i to u trenutku kada su zbog optužbi Berlina da se Moskva miješa u unutarnje poslove Njemačke odnosi dviju zemalja na niskoj razini

'Horst Seehofer je izrazit protivnik izbjegličke politike Angele Merkel i nadam se da će odustati od puta u Moskvu', rekao je predsjednik vanjskopolitičkog povjerenstva zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Roderich Kieswetter za dnevnik Welt am Sonntag.

'Rusija podupire ekstremno desne snage, pa i ovdje u Njemačkoj. Ako Seehofer ode u Moskvu, mora domaćinima jasno dati do znanja da prekinu s propagandnim akcijama u Njemačkoj', rekao je Kieswetter.

On je time aludirao na nedavni slučaj djevojčice ruskog porijekla koja živi u Berlinu i za koju su ruski mediji, vrlo popularni među ruskim doseljenicima i tzv. ruskim Nijemcima, potomcima njemačke manjine koji su se devedesetih godina doselili u Njemačku, tvrdili da su je oteli i danima silovali arapske izbjeglice, što je izazvalo antiizbjegličke prosvjede ruske zajednice u Berlinu.

U slučaj se čak umiješao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirajući njemačku policiju da skriva istinu od javnosti.

Istraga je, međutim, pokazala da je 13-godišnja djevojčica provela noć kod prijatelja i da se skrivala od roditelja zbog neuspjeha u školi. Kasnije se isto tako pokazalo da su ruski mediji za svoje 'izvještavanje' koristili plaćene svjedoke.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier optužio je Rusiju za destabilizirajuće djelovanje unutar ruske zajednice u Njemačkoj i pokušaj utjecaja na liberalnu njemačku politiku prema izbjeglicama.

U svjetlu tih događaja i glavna tajnica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja zajedno s Unijom CDU/CSU tvori vladajuću koaliciju, Katarina Barley, također se kritički osvrnula na putovanje Seehofera u Moskvu.

'Seehofer koristi svaku priliku koja mu se pruži kako bi kritizirao izbjegličku politiku Angele Merkel. Toplo se nadam da njegov posjet Rusiji ne ide u tom smjeru', rekla je Barley.

Seehofer je odbacio optužbe po kojima München vodi vanjsku politiku 'mimo Berlina' te je za javni servis ZDF objasnio kako putuje u Moskvu prije svega zbog jačanja gospodarskih veza Bavarske i Rusije.

Glasnogovornik vlade Angele Merkel izjavio je kako su upoznati sa Seehoferovim putovanjem u Moskvu i da ga podržavaju. Istodobno je istaknuto kako je Seehofer 'upoznat s europskim smjernicama o politici prema Rusiji, posebice u svjetlu ukrajinske krize', čime je bavarskom premijeru poslana poruka da vodi računa o tome kakvi su zadnjih godina njemački odnosi s Rusijom i zašto.