Belgijska agencija za hranu (AFSCA) izdala je nevjerojatno zdravstveno upozorenje. Građane su upozorili da svoje božićno drvce – ne jedu! A još je nevjerojatnije da je grad Gent upravo to sugerirao svojim stanovnicima
Božićno vrijeme se, barem za one koji se drže gregorijanskog kalendara, bliži kraju. Uklanjanje božićnog drvca u više-manje svakoj obitelji i simbolički predstavlja povratak u dobru staru svakodnevnicu.
I dok smo u Hrvatskoj pri tome činu znali svjedočiti raznim kreativnim (i opasnim) rješenjima – poput njihova bacanja kroz prozor – apologeti cirkularne ekonomije na vlasti u belgijskom gradu Gentu dosjetili su se 'genijalne' ideje da bi božićno drvce njihovim građanima, umjesto u otpadu, moglo završiti i na trpezi.
Pozivajući se sa 'zelenim' entuzijazmom na primjere iz Skandinavije, na internetskoj stranici grada kao mogući način recikliranja božićnih drvaca predlaže se da se iglice mogu ogoliti, blanširati i osušiti za izradu aromatiziranog maslaca, piše Guardian.
Odmah je stigla reakcija iz Belgijske agencije za hranu (AFSCA), iz koje upozoravaju da drvcima nikako nije mjesto u prehrambenom lancu.
'Jedenje božićnog drvca nikako ne možemo učiniti sigurnim – niti za ljude, niti za životinje', navodi se u priopćenju. Usto je većina drvaca vrlo vjerojatno puna pesticida.
'Štoviše, ne postoji jednostavan način niti da potrošači saznaju jesu li božićna drvca tretirana usporivačima plamena, ne znajući da bi konzumacija mogla imati ozbiljne, čak i kobne posljedice', dodaju.
A na stranici grada, nakon AFSCA-ina upozorenja, iz Genta su brže-bolje reagirali, promijenivši naslov svoje objave iz 'Pojedi svoje božićno drvce' u 'Skandinavci jedu svoja božićna drvca'. Tko zna, možda im uskoro sine i ideja o tome kako održivo iskoristiti fekalije nakon što pojedemo svoje božićno drvce.