atentat na trumpa

Biden: U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja. To je bolesno

14.07.2024 u 02:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na prekid političkog nasilja nakon što je ranije u subotu izbila pucnjava na političkom skupu republikanskog protukandidata Donalda Trumpa u Pennsylvaniji.

"U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja. To je bolesno", rekao je Biden u izjavi pred kamerom.

Kazao je da je detaljno informiran o tome i da "planira večeras" razgovarati s Trumpom.

"Ovo svi moraju osuditi", naglasio je.

Kazao je da je Trump sa svojim liječnicima "i čini se dobro".

Biden je nešto ranije objavio pisanu izjavu u kojoj je poručio da je "zahvalan" što je Trump dobro i na sigurnom. "Molim se za njega i njegovu obitelj i za sve one koji su bili na skupu. Nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja u Americi. Moramo se ujediniti kao nacija u osudi toga čina".

I potpredsjednica Kamala Harris osudila je "bezuman napad" i poručila da joj je drago što je Trump dobro. "Svi moramo osuditi ovaj gnusni čin i dati svoj doprinos kako bismo osigurali da ne dovede do novog nasilja.”

“Nasilju nema mjesta u Americi, posebno u našem političkom procesu. Hillary i ja smo zahvalni što je predsjednik Trump na sigurnom i zahvalni na brzoj akciji američke tajne službe", poručili su Bill i Hillary Clinton.

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u napadu na skupu u predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata na bivšeg predsjednika.

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima.

Na Trumpovu desnu uhu bili su vidljivi tragovi krvi kad su ga agenti odvodili s pozornice. On je pritom prkosno podigao šaku u zrak, pokazujući publici da je dobro.

  • +9
Navodna pucnjava na Trumpovu skupu Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom. 

Napadača su "neutralizirali" agenti tajne službe, objavili su američki mediji. Ubijen je jedan posjetitelj, a drugi je teško ranjen.