VJEROVALI ILI NE

Bizarna priča prekrasne albino kornjače

07.02.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Videosnimke i fotografije prekrasne albino kornjače iz utočišta Kosgoda na Šri Lanki u posljednjih nekoliko mjeseci proširile su se internetom i očarale cijelo mnoštvo ljubitelja prirode

Nažalost, rijetku životinju nije proslavila samo ljepota. Naime krajem prošle godine ona se mimo svoje volje našla u središtu bizarnog skandala.

Krenimo slijedom neobičnih događaja. Sredinom prosinca kornjača je nestala, a vlasnik utočišta Chandrasiri Abrew optužio je lokalnog pjevača Amala Pereru da ju je ukrao.

Perera je priznao da je još u srpnju ponudio 26.000 dolara za kornjaču te da je Abrew odbio ponudu, no zanijekao je bilo kakvu upletenost u njezin nestanak.

Tu je priča doživjela uistinu neobičan obrat. Perera je objasnio da je bio samo posrednik u transakciji za kupca s Maldiva, a prema lokalnim medijima, kornjaču je naručio ni manje ni više nego predsjednički kandidat tog otočja, i to za crnomagijski ritual kojim se namjeravao riješiti svojeg protivnika.

Naime, prema napisima šrilančanskih novinara, neki stanovnici Maldiva vjeruju da će osoba čije se ime uz odgovarajuće recitale upiše na oklop albino kornjače umrijeti u istom trenutku kada ugine kornjača koju nakon obreda treba pustiti u ocean.

No tu priča ne staje jer je u siječnju uslijedio još jedan zanimljiv obrat. Kornjača je navodno pronađena kod kćeri vlasnika utočišta pa je on priveden u policiju da bi potom završio u bolnici. Perera tvrdi da je to upravo ona kornjača koju je trebao kupiti, no Abrew odgovara da je to druga od dvije kornjače u posjedu utočišta koja je samo slična ukradenoj.

Policija Šri Lanke još uvijek istražuje slučaj, a postoje indicije da će protiv Abrewa biti podignuta optužnica zbog prijevare i kršenja zakona o zaštiti divljih životinja, flore i faune. Uzgajivač uzvraća da je pravosudni sustav korumpiran jer je stao na stranu poznatog pjevača.

Kako god bilo, čini se da će rijetka životinja nakon pola godine turbulencija konačno uploviti u neke mirnije vode nekog sigurnijeg utočišta.

Albino životinje su izuzetno rijetke, a u prirodnim uvjetima vrlo teško opstaju ne samo zbog uočljive ružičasto-bijele boje, već i zbog niza drugih nedostataka koji prate albinizam, kao što su primjerice problemi s vidom, izloženost opeklinama od sunca te rak kože. Albinizam je rezultat nasljeđivanja recesivnih gena koji uzrokuju djelomičan ili potpun nedostatak pigmentacije.