europska prašuma

Bjesni požar na Zelengori; BiH traži pomoć susjeda

12.08.2024 u 23:04

Bionic
Reading

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore kako bi se suzbio požar koji je izbio na području planine Zelengore u jugoistočnom dijelu zemlje i svojim širenjem ugrožava nacionalni park, uključujući jedinu europsku prašumu Perućicu

"Zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije", priopćeno je nakon izvanredne sjednice Vijeća ministara.

Požar koji je izbio proteklog vikenda pokušavali su obuzdati deseci gasitelja na terenu, a uz policijske od ponedjeljka ujutro im u tome pomažu i dva helikoptera oružanih snaga BiH, no vatra se nastavlja brzo širiti a tome pogoduju iznimno visoke temperature i suho tlo.

"Tamo gdje je borova šuma požar je veoma teško zaustaviti", kazao je Zoran Čančar, direktor Nacionalnog parka "Sutjeska".

Gašenje ovog požara odmah je postalo povodom za nove političke svađe u BiH jer su iz Republike Srpske od nedjelje tražili da se odmah pozovu protupožarni helikopteri iz Srbije s obrazloženjem da samo oni imaju dostatan kapacitet za gašenje ovakvih požara, no ministri vanjskih poslova i obrane Elmedin Konaković i Zukan Helez inzistirali su da se prije toga angažiraju bosanskohercegovački vojni helikopteri.

Sada se i to pokazalo nedostatnim pa se posegnulo za slanjem zamolbe svim susjednim državama da svojim kapacitetima, prije svega protupožarnim letjelicama, pomognu ugasiti vatru na Zelengori.

Ministar obrane Helez optužio je vlasti u RS da su ignorirajući resurse koje ima BiH, odnosno odbijajući pravodobno zatražiti pomoć njenih vojnih helikoptera, omogućili širenje požara.

"Da nije bilo bespotrebnog odugovlačenja, požar bi do sada bio ugašen, ali on se trenutno širi i da ne bi zahvatio prašumu Perućica, odlučili smo zatražiti pomoć", kazao je.

No dužnosnici iz RS, među kojima predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, odmah su optužili Heleza i ostale bošnjačke ministre u Vijeću ministara kako iz mržnje prema RS nisu željeli dopustiti da se odmah angažiraju helikopteri iz Srbije.

"Oni plamenu prepuštaju i naše međusobne odnose, a ne samo teritorij Republike Srpske", izjavio je Stevandić zaprijetivši kako će se sve to Bošnjacima "vratiti poput bumeranga" kada njima bude trebala pomoć.