Blitva punjena heljdom i kobasicom

Blitva punjena heljdom i kobasicom

31.05.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Ova zelena lisnata biljka čuvar je dobrog vida i zdrave kože, ali i pravo gurmansko jelo ako je servirate na ovaj način

SASTOJCI:

1 kg blitve s velikim listovima
1 šalica heljde, isprana i namočena u hladnoj vodi
2 manje glavice ljubičastog luka, nasjeckane
100 ml bijelog vina
1 par svježih kobasica, bez ovitka
1 vezica svježeg peršina
1 jaje
ljuta svježa ili suha papričica, očišćena od koštica
maslinovo ulje
sol i papar

za umak:
500 g cherry rajčica, oguljenih od kože, razrezane na pola
3 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
2 rebra lisnatog, sitno nasjeckana
sol
malo smeđeg šećera
maslinovo ulje

PRIPREMA:

U slanoj kipućoj vodi kuhajte listove blitve vrlo kratko, oko minute. Odmah uronite u hladnu vodu, da se ohlade, ocijedite i osušite na kuhinjskom papiru.
Ocijedite heljdu i kuhajte 15-ak minuta u kipućoj slanoj vodi, dok nije mekana. Ocijedite i začinite s maslinovim uljem.
Na tavi zagrijte malo maslinova ulja i pirjajte luk dok ne omekša, dodajte nasjeckanu ili razmrvljenu papričicu i kobasicu, pirjajte još koju minutu i podlijte vinom.
Pustite da vino ispari, zatim pomiješajte s heljdom i peršinom, posolite i ostavite da se ohladi. Kad je smjesa hladna, umiješajte jaje.
U međuvremenu na maslinovom ulju pirjajte celer i češnjak, dodajte rajčice, posolite i dodajte malo smeđeg šećera po ukusu. Kuhajte dok dio tekućine iz rajčica ne ispari.
Zagrijte pećnicu na 180° C.
Položite list blitve na radnu površinu, na njega položite po žlicu smjese od heljde i zarolajte poput sarme. Ponovite isto dok ne potrošite smjesu i listove. Po dnu keramičke i vatrostalne posude rasporedite umak i na nj položite smotuljke od blitve. Podlijte sa 150 ml vode i poklopite aluminijskom folijom. Pecite 40-ak minuta, odstranite foliju i pecite još 15 minuta. Prije posluživanja pospite svježim peršinom i mladim listićima celera.