REVIZIJA

Bogata nasljednica srušila komunističku presudu svom ocu

12.08.2016 u 18:49

Bionic
Reading

Kanadska znanstvenica Nelly Auersperg na Županijskom sudu u Zagrebu zatražila je reviziju presude kojom je njezin otac, barun Viktor Guttman 1946. osuđen na smrt, što je spomenuti sud prihvatio i ukinuo presudu. Ako znanstvenica uspije u tom postupku, ostvarit će i pravo na povrat konfiscirane imovine

Kako piše Telegram, barun je bio moćni poduzetnik židovskog porijekla i potomak aristokratske obitelji Gutmann von Gelse und Belisce, koja je, između ostalog, izgradila Belišće.

U razgovoru za TelegramNelly Auersperg prisjeća se kako je njezinom ocu optužnica uručena 17. studenoga 1945., a suđenje pred Okružnim narodnim sudom u Zagrebu započelo je već pet dana poslije.

Gutmannu se stavljalo na teret 'privredna suradnja s okupatorom i stavljanjem stručne spreme u službu okupatora za ciljeve proizvodnje', a optužnica je argumentirana činjenicom da je Viktor Gutmann bio inženjer i suvlasnik poduzeća, te iskusni trgovac.

Optužen je i za pomaganje u oružanoj intervenciji za masovna ubijanja državljana Jugoslavije i pomaganje strane države u ratu s Jugoslavijom.

U pitanju su bila kaznena djela iz Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države, a Gutmann je proglašen krivim i osuđen na smrtnu kaznu prema Zakonu o vrstama kazne. Usto oduzeta su mu politička i građanska prava te konfiscirana cjelokupna imovina.

Presudom Okružnog narodnog suda Gutmann je proglašen krivim i osuđen na smrt strijeljanjem.