ŠTO NAKON NAPADA NA TRUMPA

Božo Kovačević: Na tom su krovu trebali stajati policajci, a ne atentator

14.07.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Profesor filozofije, bivši saborski zastupnik i bivši hrvatsk veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević kaže kako će atentat na Donalda Trumpa podići koheziju među njegovim biračima, i kako Joe Biden, ako je i imao ikakve šanse za reizbor, sada ne može računati na pobjedu

'Donald Trump je imao nevjerojatnu sreću da ga je metak samo okrznuo. Radilo se o centimetrima - da je napadač bio precizniji Donald Trump vjerojatno ne bi bio živ. Utoliko je to sretna okolnost za Trumpa. Ovaj događaj će u kampanji dodatno povećati koheziju Trumpovih pristalica koji će širiti teoriju zavjere i vjerojatno uspjeti pridobiti i neke nove pristalice. Kao činjenična podloga za razvijanje teorija zavjere nedvojbeno će poslužiti sigurnosni propust. Da nije bilo sigurnosnog propusta, napadač se ne bi mogao nalaziti na krovu 150 metara udaljenom od pozornice s kojeg se izravno vidi govornik na pozornici. Na tako rizičnom skupu, na tom krovu, trebali su stajati policajci, a ne atentator', kaže Kovačević za Jutarnji.

Snimka pucnjave na Trumpovu skupu Izvor: Društvene mreže

Naš bivši diplomat uvjeren je da će njegove pristaše ovaj sigurnosni propust prikazivati kao dio političke zavjere protiv Trumpa, što Bidenu nikako ne ide u prilog.

  • +9
Navodna pucnjava na Trumpovu skupu Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

'Već tjednima američka se javnost bavi Bidenom osobno, njegovim fizičkim i mentalnim sposobnostima, a ne njegovim političkim porukama. Način na koji se Trump ponašao neposredno nakon atentata pokazuje da će on u još većoj mjeri naglašavati svoju fizičku i mentalnu superiornost u odnosu na predsjednika Bidena. Predsjednik Biden pozvao je na jedinstvo nacije u okolnostima u kojima i Trumpova i Bidenova kampanja zapravo inzistiraju na polarizaciji. Utoliko poziv predsjednika Bidena za zajedništvo neće imati neki veliki odjek', zaključuje Kovačević.