katamaran razdora

Bračke SDP-ovka i HDZ-ovka u žestokoj svađi: Tko krade ideje, a tko se samo želi svađati?

16.10.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Dvije saborske zastupnice s otoka Brača, Ivana Marković (SDP) i Danica Baričević (HDZ), oštro su se i javno sukobile oko inicijative da se napokon uvede cjelogodišnja katamaranska linija prema tom otoku, prije svega Supetru kao najvećem mjestu

Jedna optužuje konkurenticu za krađu ideja i projekata, druga joj uzvraća da se bavi dizanjem narodnih buna i svađanjem s državnom vlasti. No, kao rezultat sukoba, izvjesno je da će Supetar doista dobiti traženu liniju - moguće već početkom iduće godine.

Barem javno, prva je inicijativu pokrenula gradonačelnica Supetra Ivana Marković: ona je prošlog tjedna organizirala potpisivanje peticije za uspostavu brzobrodske linije Split-Supetar, te za razmatranje linije Split - Supetar - Postira - Pučišća - Povlja kako bi se smanjio ogroman pritisak na Supetar koji se sve teže nosi sa velikom količinom vozila i putnika, ali i omogućilo revitalizaciju drugih sredina na otoku te lakši život njihovom stanovništvu, posebno učenicima.

Peticiju je u samo nekoliko dana potpisalo preko tri tisuće građana, no prije nego što je ona službeno predana Ministarstvu prometa oglasila se HDZ-ovka Danica Baričević. Objavila je svoju fotografiju s državnim tajnikom u Ministarstvu mora Josipom Bilaverom i napisala:

'Za razliku od medijskog rata koji Ivana Marković vodi s državnom vlasti, ja sam iskoristila priliku i u miru obavila potrebne razgovore s nadležnim ministarstvom te pokrenula proces uvođenja nove katamaranske linije za naš Supetar. Ministarstvo je zadužilo agenciju da provede sve potrebne predradnje, tako da uskoro možemo očekivati dodatnu liniju koja će olakšati život svim našim Bračanima! Pozivam gradonačelnicu da mi se sljedeći put slobodno obrati kako bismo zajednički radili na dobrobit otočana, bez nepotrebnog prikupljanja političkih bodova preko medija i provođenjem anketa.'

Supetarska gradonačelnica Marković odgovorila joj je jučer, pa joj čak i posvetila stihove.

'Sutra ću pred Hrvatskim saborom obrazlagati već dostavljeni amandman na ovu temu pa se nadam da ćeš i 'opalit' jedan selfi kad budeš glasala 'ZA' amandman. A kako glase riječi jedne pjesme, s obzirom da kradete ideje, inicijative i projekte po drugi put: 'Falša si ka kita falšeg cvića, koje nema svoga vonja…'.

Na današnjem zasjedanju Sabora doista se raspravljalo o amandmanu Ivane Marković da se već u rebalans proračuna za ovu godinu uvrste sredstva novu katamaransku liniju, radi se o 200 tisuća eura. Vlada ju je očekivano odbila.

Kontaktirali smo Danicu Baričević, a ona nam je kazala da joj je ova situacija promakla - baš u tom trenutku, eto, nije bila u sabornici…

'Sve ispod stola'

'Jasno je da se kod pokretanja katamaranske linije radi o nešto dugotrajnijoj proceduri, ali u proračun za ovu godinu trebalo je barem uvrstiti stavku s manjim sredstvima koja bi se iskoristila za administrativne troškove i slično', rekla nam je Marković nakon što je njen amandman odbijen.

'Upravo na primjeru ponašanja zastupnice Baričević vidimo kako funkcionira HDZ: oni koji imaju stranačku iskaznicu misle da sve mogu dogovarati ispod stola. Više od tri tisuće naših sugrađana potpisalo je peticiju i ukoliko se linija uvede, to će prvenstveno biti njihova zasluga', rekla je Marković za tportal.

'Na sastanku je dogovoreno da sukladno zakonu Ministarstvo nalozi Agenciji za obalni linijski pomorski promet da provede propisani postupak kako bi se što prije uspostavila linija, očekivano početkom 2025. godine. To podrazumijeva provođenje procedure kojom se utvrđuju stvarne potrebe stanovništva, a onda i natječaja za održavanje linije', kaže Baričević za tportal.

'To je na razini osmog razreda'

'Ne znam zašto supetarska gradonačelnica ima potrebu dizati bunu i svađati se umjesto razgovarati, to je na razini osmog razreda osnovne škole. Ja sam kao saborska zastupnica rješavala stvari tamo gdje se trebaju rješavati, no za razliku od nje, ne hvalim se po medijima. U zadnjih pola godine uputila sam više dopisa na ovu temu Agenciji za obalni linijski pomorski promet, samo nisam o tome vikala naglas', tvrdi saborska zastupnica HDZ-a.

Kako bismo provjerili jesu li njene riječi točne, zamolili smo je da nam pokaže spomenute dopise koji su navodno nastali prije inicijative saborske zastupnice Marković da se uvede katamaranska linija za Supetar - no ova je to izbjegla i uputila nas da se obratimo samoj Agenciji.

Kako bilo, neobična svađa i optužbe za krađu ideja u svakom slučaju rezultirat će nečim korisnim.

Supetar na Braču sa Splitom je odlično povezan čestim trajektnim linijama, njih čak petnaest u ljetnom periodu, no to očito nije dovoljno za najfrekventniju rutu na Jadranu kojom se godišnje preveze čak 2 milijuna putnika i 500 tisuća vozila.

U peticiji koju je potpisalo preko tri tisuće ljude zahtijeva se uvođenje cjelogodišnje brzobrodske linije na ovoj relaciji u jutarnjim i popodnevnim satima, njeno usklađivanje s redom plovidbe trajekata, ali i posebni naglasak na polazak iz Supetra u 6 sati ujutro, kako bi učenici i radnici na vrijeme stizali u Split.

Također, traži se razmatranje moguće linije Split - Supetar - Postira - Pučišća - Povlja, koja bi smanjila pritisak na promet u Supetru te revitalizirala druge dijelove otoka.