Breathtaking Pinca Making!
Nedjeljna radionica Breathtaking pinca making! tek je prva u nizu.
Nekolicina žena od kužine odlučilo se s vremena na vrijeme organizirati ovakav tip korisnog druženja zbog ljubavi prema kuhanju, dijeljenju korisnih znanja i informacija, terapeutskog učinka i vrlo važnih, a u svakodnevnom životu toliko zapostavljenih segmenata igre i bezbrižnosti.
Četiri žene sudionice toliko su se dobro zabavile da su, ne primjetivši, umijesile i potom ispekle količinu pinci koje se ne bi posramila omanja pekara.
Uzele smo recept kombinaciju tradicionalno/suvremeno, jer da je bilo samo tradicionalno postupak bi trajao gotovo dva dana!
S današnjim tempom to je izvedivo gospodi u penziji koja to naveliko i radi.
Naime, majka jedne od sudionica točno toliko vremena potroši za svoje, domaće sirnice (tako ih zovu u Dalmaciji).
Pince su neizostavni dio Uskršnjeg doručka i simbol kruha Posljednje večere.
Iako, prije nego ih je preuzelo Kršćanstvo, naši bi ih preci umijesili kao glavni kolač za proslavu Proljetne ravnodnevnice.
Vremena još imate, jer Uskrs je u nedjelju, recept je isproban, superukusan i pogodan, osim za mumanje, za poklanjanje. Od količine tijesta iz recepta možete umijesiti i potom ispeći desetak malih pinci ili jednu golemu, ovisno o tome koliko ste ljudi odlučili darivati.
za desetak malih ili jednu veliku pincu
tijesto
1 kg brašna
6 cijelih jaja
4 žumanjca
250 g maslaca
300 g šećera
prstohvat soli
2 dcl mlakog mlijeka
naribana korica 1 naranče i 1 limuna
malo ruma
100 g grožđicakvasac
80 g svježeg kvasca
1 žlica meda ili agavinog sirupa
1 žlica brašna
Kvasac razmutiti s malo toplog mlijeka, žlicom meda i brašna, pokriti i ostaviti na toplom 15ak minuta da se digne. U većoj posudi pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje i žutanjke, prstohvat soli, rum, naribanu koricu naranče i limuna i grožđice. Dobro izmješati pa dodavati brašno i dignuti kvasac.
Brašno je poželjno dodavati postepeno i prosijavajući ga kroz sito, za što će vam trebati nečija asistencija. Preliti sve mlakim mlijekom i kuhačom *batit' tijesto dok ne postane glatko i ne počne se odvajati od posude.
(*batit je dubrovački izraz za (is)tuć' - tijesto)
Dosta mukotrpan posao kojega su naše bake radile sigurno dva puta godišnje (Božić, Uskrs) ako ne i više i imale lijepe čvrste nadlaktice! Zato batite, batite!
Mikser vam tu ionako neće biti od pomoći.
Prebacite tijesto na dasku, pobrašnite i mijesite najmanje 30 minuta.
Terapija za tijelo i duh!
Nakon terapije ostavite tijesto na toplom da se diže 2 do 3 sata koliko mu treba da se udvostruči. Potom ponovno premjesite tijesto, ali vrlo kratko i samo kako biste ga podijelili i obikovali male okrugle pince. Složite ih na maslacem premazani lim, pokrijte čistom krpom i ostavite još 2 sata da se diže.
Kad se tijesto ponovo diglo, u sredinu svake pince zabodite jedan krak škara i razrežite je tako da joj vrh bude razdijeljen na tri dijela. Premažite joj površinu razmućenim jajetom i posipajte šećerom (vanilin ili bolje burbon vanilin).
Pince pecite najprije na 170 C 20 minuta, onda smanjite temperaturu na 150 C i tako pecite još 15 min. Nakon toga vratite na 170 C i pecite još 5 minuta.
Kad postanu debeljkaste, mirisne i zlaćane izvadite ih i stavite da sehlade.
Na kraju si čestitajte što ste uspjeli i što imate punu kuhinju - pinci!
Ovako je sve počelo jednog nedjeljnog jutra
Polaznice je dočekala radna površina, recept i dio namirnica (drugi dio je u kutiji ispod stola)
Dvije od četiri odmah su se bacile u akciju
Vesna slikovito opisuje prijašnja iskustva s dizanim tijestom :)
Step by step: otapanje kvasca Maslac prije..
...stavljanja šećera Maslac i šećer...
treba dobro izmiješati, dodati jaja, kvasac, limunovu i narančinu koricu, grožđice...
...i batit' za lijepe nadlaktice!
Neki su već izbatili, pa mijese, dok drugi tek prosijavaju brašno i puno pričaju ne bi li izbjegli baćenje
I još je jedno tijesto spremno za izmijesit'...
...što će (po)trajati 30 minuta!Sva sreća da smo mijesile u parovima!
Prvo ovako, pa onako, pa za lijepe dlanove: upri, upri :)
Pa malo lupnut' koji put o podlogu i predahnut' kad je napokon gotovo
Muving, brbljing i jedno tijesto spremno za dizanje
Sva tijesta spremna za dizanje s jednim koje je zapravo 2 u 1 i stoga vidno veće
Nakon prvog dizanja slijedi dijeljenje, reckanje i ponovno dizanje što stvara izraženije križne udubine
Premazane jajetom, pošećerene i na namašćenome limu čekaju ulazak u pećnicu i tek su prve dvije od...
..mnogo pinci u redu na mazanje, posipanje i na kraju pečenje koje su odradile Jele i Nike. Druge dvije, normalnije, žene su tijesto nosile kućama
Ispečen je prvi Pinca Masterpiece!
A onda malo po malo i sve ostale Jele&Nike pince
Vesnina pinca:)
Majine pince :)
Zaključak: radionica Breathtaking Pinca Making - uspjela!!