SVIJET O REFERENDUMU

Britanija više nikad neće biti ista

19.09.2014 u 12:00

  • +15

Škoti izabrali UK

Izvor: Reuters / Autor: montaža: I.E.M./Reuters

Bionic
Reading

Škotski referendum glavna je tema svjetskih medija koji su ponudili raznolike analize rezultata. Svi naglašavaju kako su Škoti donijeli racionalnu odluku, a premijera Davida Camerona i dalje očekuju veliki politički izazovi

Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je u povodu škotskog referenduma komentar pod znakovitim naslovom 'Nacionalizam kao pozitivna snaga', u kojemu se konstatira da je 'na kraju gospodarska strana bila važnija od nacionalnog ponosa i patos o slobodi'. FAZ smatra da su Škoti svoj referendum o neovisnosti proveli kao pravi 'trijumf demokracije': 'Na kraju budućnost Škotske, Ujedinjenog Kraljevstva i, tko zna, nekih drugih europskih država nije ovisila o samo par glasova. Pokazalo se da je većina koja želi odustati od unije s Velikom Britanijom mnogo veća nego što su i posljednje ankete pokazivale', piše FAZ koji hvali činjenicu da je škotski referendum 'mobilizirao ljude i pokrenuo strasti, što se u zapadnim demokracijama rijetko događa'.

Njemački dnevnik predviđa kako Velikoj Britaniji slijedi 'debata o federalizmu', a ovaj je rezultat 'Škotskoj donio najbolje od oba svijeta'. Također, 'ljudi su mogli glasati protiv osamostaljenja bez da dovedu u pitanje vlastiti patriotizam', a još jedna pozitivna posljedica referenduma jest to da je 'izlazak Velike Britanije iz EU-a postao manje vjerojatan'.

Austrijski liberalni Der Standard konstatira da se 'britanska centralna država mora promijeniti', jer ostanak Škotske u Velikoj Britaniji 'za sobom povlači i brojne reforme'. 'Škoti su se sveukupno ozbiljno, intenzivno i pametno pozabavili pitanjem žele li ostati dio Velike Britanije ili pokušati na svoju ruku', piše Der Standard koji ističe da se Škoti itekako trebaju ponositi velikim odazivom glasača. 'Na kraju je pobijedio razum', zaključuju bečke novine.


'Bodež u srce laburista'

Konzervativni londonski The Times škotski referendum u analizi pak predstavlja kao 'bodež u srce laburista', s obzirom na reforme koje je odmah nakon objave rezultata jutros najavio britanski premijer David Cameron. Spomenute su reforme i 'kraj konsenzualnog ponašanja između stranaka koje je trajalo dok se želio postići pravi rezultat sjeverno od granice'.

CNN je objavio analizu u kojoj se naglašava da su nakon objave rezultata 'odahnuli saveznici Velike Britanije', naročito SAD koji je itekako bio zabrinut oko nuklearnog oružja koje je smješteno u Škotskoj. Oko toga bi moglo biti problema i u budućnosti, ističe CNN, jer je Alex Salmond dio kampanje za neovisnost posvetio tome da će neovisna Škotska biti slobodna od nuklearnog oružja, a to je stav koji ima veliku podršku i među onima koji su glasali za ostanak u Velikoj Britaniji. Tako da i nakon referenduma 'ostaje zabrinutost o vojnim kapacitetima Velike Britanije'.