NARANČASTI ALARM

Britaniju udara uragan; oluja i u RH!

21.10.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Londonski aerodrom Heathrow objavio je da ukida oko 10 posto letova zbog snažnih vjetrova koje Velikoj Britaniji donosi udar oslabljenog uragana Gonzalo

Nevrijeme će otoku donijeti obilne kiše te udare vjetrova koji će mjestimično dostizati brzine od oko 120 km/h. Tropska oluja četvrte kategorije, druga najsnažnija nad Atlantikom ove godine, prošli je petak s vjetrovima koji su dosezali brzine od 215 km/h uzrokovala štete na Bermudima. Na sreću otoci su prošli bolje nego što se očekivalo, a uragan je od tada oslabio.

Najsnažnije vjetrove sjeverozapadnih smjerova Britanci očekuju danas tijekom jutra u vrijeme najgušćeg prometa.

Hrvatska u 'sendviču'

Naši prognostičari kažu da će Gonzalo svojim niskim tlakom sutra ući nad kopno sjeverne Europe dok će se nad Biskajskim zaljevom formirati anticiklonalno područje visokog tlaka, tako da će se Hrvatska naći u sendviču, odnosno na udaru 'propuha' između ova dva sustava; ne izravno, ali ipak dovoljno na putu da i naši krajevi osjete olujno nevrijeme.

Europska stranica za uzbunjivanje na opasne vremenske pojave Meteoalarm najavljuje drugo najviše, narančasto upozorenje za sjeverne i zapadne dijelove naše zemlje. Na Jadranu će biti jake bure.

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svojem Meteokutku piše da će dolazak i prolazak vlažnog i relativno hladnog zraka biti brz i žestok.

'Počet će u prvim satima srijede na zapadu i posebice sjeverozapadu Hrvatske, a završiti najvjerojatnije već kasno poslijepodne i navečer, najkasnije na dubrovačkome području', upozorava Vakula.

'Pritom će sigurno biti jakog, ponegdje i olujnog vjetra, ne samo na udare. Štoviše, u mnogim je mjestima, i kopnene Hrvatske, što nije odviše često te osobito na Jadranu, velika vjerojatnost i orkanskih udara vjetra, brzine i veće od 90 km/h, i to sjevernog i sjeverozapadnog, na Jadranu i bure!

Najvjerojatnije će iznimno vjetrovito već u noći, između dva i pet sati, biti u Međimurju, Hrvatskome zagorju i sjevernoj Podravini, malo poslije i na zagrebačkome području, Banovini i Zapadnoj Slavoniji, a od šest do 11 sati, i u većini istočne i gorske Hrvatske. Tada će zapuhati i bura na sjevernom Jadranu, i dijelu srednjeg, a oko podneva i u južnijim krajevima, gdje će još prijepodne, ponegdje i u rano poslijepodne biti juga i jugozapadnjaka.

Osim vjetra, u gotovo cijeloj je Hrvatskoj vrlo velika vjerojatnost pljuskova, mjestimice i obilnijih, tijekom kojih u kratkom vremenskom razdoblju, gdjegod i manje od ure, može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. A ne smije se zanemariti ni mogućnost mjestimične tuče, koja u ovom dijelu godine nije česta pojava, ni tijekom dana, a posebice ne u drugom dijelu noći i ujutro', ističe Vakula.