hakerski napad na aerodrom

Butković otkrio: 'Javili su se hakeri, ali pregovora nema'

23.07.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak rano ujutro posjetio je Zračnu luku Sveti Jeronim u Splitu, koja se od prethodne noći nalazi pod hakerskim napadom i otežano funkcionira. Butković je potvrdio da se radi o napadu vrlo sličnom onome na KBC Zagreb, ali da država nema namjeru pregovarati

'Dešifrirane su poruke u kojima se poziva na pregovore, slično kao u slučaju bolnice Rebro. No to ne dolazi u obzir i nećemo ići tim putem. Sustav zračne luke se podiže, krećemo od nule i struka radi na tome, a u međuvremenu će se raditi 'ručno' - otežano jer se radi o špici sezone, ali će se raditi', rekao je Oleg Butković u izjavi za Radio Dalmaciju.

Stigla i SOA

Potvrdio je da se u zračnoj luci nalaze pripadnici MUP-a i SOA-e, odnosno Odjela za kibernetičku sigurnost, koji provode istragu.

  • +21
Splitska zračna luka paralizirana zbog pada informatičkog sustava Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

'Ono što se dogodilo sinoć zaista je bilo veliki šok. Stanje se danas normalizira, ali sustav još uvijek ne radi i poslovi se obavljaju ručno', dodao je Butković i ponovio da Hrvatska 'ne pristaje ni na kakve pregovore'.

'Živimo u takvim vremenima i moramo se priviknuti na ovakve događaje, na koje se odgovori bruse na europskoj i svjetskoj razini. Nismo bez iskustva, pratimo trendove i kao država se možemo ravnopravno nositi s njima', zaključio je Butković za Radio Dalmaciju.

700 tisuća putnika mjesečno

Zračna luka Split ove godine očekuje 10-postotno povećanje prometa u odnosu na lani, odnosno oko 3,5 milijuna putnika. U ljetnim mjesecima ovaj je aerodrom uvjerljivo najprometniji u državi, s preko 700 tisuća putnika mjesečno.

U ponedjeljak oko 19.30 sati došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sustava, zbog kojih se nisu mogli obavljati poslovi prihvata i otpreme zrakoplova i putnika, a situacija se počela normalizirati oko 22.30 sati. Iz same zračne luke jutros su potvrdili da je uzrok poteškoća hakerski napad.