POLJSKI MINISTAR

Cameron je 'sve sje...', a savez s Amerikom je 'ništa'

24.06.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Poljske novine Wprost objavile su transkripte tajno snimljenih razgovora najmoćnijih poljskih političara, među kojima je i ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski, u kojima se pričaju seksi vicevi, ogovaraju europski političari i otkrivaju važne političke tajne. Premijer Dinald Tusk objavljivanje transkripata je opisao kao 'udar na vladu', dok porijeklo snimki nije još razjašnjeno

'Ulazi muškarac u bordel, a tamo mu kažu: 'Gospodine, pa vi ste ovdje danas treći put!' On odgovara: 'Ah, kvragu, zbog svoje zaboravljivosti ću se ubiti od seksa.' To je jedan od viceva o kojima već dva dana priča cijela Poljska, s obzirom da ga je ispričao ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u razgovoru s bivšim ministrom financija Janom Vincentom Rostowskim.

Dvojica političara su se sastala u luksuznom restoranu Bernsteinzimmer u varšavskoj palači Sobanski, a transkript snimke njihova objavio je u ponedjeljak tjednik Wprost, koji se, čini se, specijalizirao za objavljivanje tajnih razgovora poljskih političara. Naime, iste su novine nedavno objavile transkript razgovora ministra unutarnjih poslova Bartolomijeva Sienkiewicza Wellena i guvernera poljske narodne banke Mareka Belke, koji se također u privatnom razgovoru nisu pretjerano suzdržavali od prostačenja. Ako ništa drugo, objavljivanje ovih transkripata je pokazalo da poljski političari u privatnim razgovorima ne koriste uobičajene šuplje fraze nego govore kao i svi drugi ljudi.

Ipak, najnovija objava ne donosi samo viceve o prostitutkama, nego i otkriva odnose unutar Europske unije, napose sukob Poljske i Velike Britanije. Inominsitar Sikorski je tako u razgovoru s Rostowskim rekao da je premijer David Cameron 'zajebao' svoju poziciju u EU, jer se koristi 'glupom propagandom' kako bi umirio euroskeptike u svojoj zemlji. Također se u transkriptima može naći izjava kako je poljski premijer Donald Tusk 'rasturio Camerona u razgovoru' oko britanskih planova ograničavanja pristupa stranim državljanima socijalnim službama. Sikorski također kaže o Cameronu: 'To su jako loše promišljeni potezi ili pokazatelj nekompetentnosti u europskim poslovima. Sjećaš se da je Cameron sjebao fiskalni pakt. Sjebao ga je. Jednostavno tako. Nije zainteresiran i uopće ništa ne shvaća, on glupo vjeruje u tu propagandu i pokušava igrati po pravilima sustava.'


Dvojica poljskih političara ipak zaključuju da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio 'loš za nas', te da sve ovisi o rezultatima sljedećih parlamentarnih izbora. Kada je pak riječ o odnosima sa SAD-om, Sikorski je rekao da 'poljsko-američki savez ništa ne vrijedi', te je 'loš jer stvara lažni osjećaj sigurnosti'. 'Svađamo se s Rusijom, svađamo se s Njemačkom i mislimo da je sve super samo zato što su nam Amerikanci dozvolili da im popušimo. Totalni idioti smo. Problem u Poljskoj je što imamo premalo ponosa i osjećaja za vlastitu vrijednost. Kao crnčuge smo', izjavio je još Sikorski u razgovoru za koji se smatra da se odigrao proljetos.

Naime, novine Wprost odbijaju reći otkud im snimke privatnih razgovora poljskih uglednih političara, a izvor nije otkrila ni policija tijekom pretresa redakcije. Premijer Donald Tusk je pak objavljivanje transkripata okarakterizirao kao 'pokušaj državnog udara', a sumnja se i da možda inozemne tajne službe stoje iza snimanja razgovora poljskih dužnosnika.