neviđeni kolaps

Normalizira se opskrba strujom, je li uzrok požar na dalekovodu u Crnoj Gori?

Bionic
Reading

Cijela Dalmacija danas oko 12:25 ostala je bez struje - energetske mreže pale su u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji. Oko 14.30 sati situacija se počela normalizirati, a do 16 sati svi koji su ispali iz sustava u njega su vraćeni. Službeni uzrok kvara još se ne zna, a nagađanja što se dogodilo je puno

19.04 Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uključila se u istragu oko kolapsa sustava zbog čega električne energije nije bilo par sati u Dalmaciji, ali i susjednoj BiH, Crnoj Gori i Albaniji >>>Cijeli članak<<<

17.00 Saša Mujović, crnogorski ministar energetike, rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uzrokovanim visokim temperaturama, ali i samom vrućinom. Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke >>>Cijeli članak<<<

16.54 Crnogorske dnevne novine Pobjeda pišu da je eksplozija na 400 kilovatnom dalekovodu Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici prema Bosni i Hercegovini dovela do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori. Izvor je Pobjedi rekao da će u sanaciji morati sudjelovati helikopteri. Pobjeda kaže da CGES s tim podatkom još nije izašao u javnost.

16.30 Ranko Redžić, direktor Nacionalnog dispečerskog centra Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES), kazao je da da ljudski faktor nije uzrok ovog događaja i da se o tome ne treba ni razmišljati. Naveo je da se ne zna što je uzrok, ali da može biti i 'zelena tranzicija'. >>>Cijeli članak<<<

16.18 Crnogorske Vijesti objavile su da se struja vratila u sve dijelove te zemlje. >>>Cijeli članak<<<

16.15 Struja se polako vraća i u dio susjedne BiH. Prije 15 sati stigla je u Hercegovinu, a nešto prije 16 u Konjic, Zenicu, Jablanicu i pojedine kvartove u Sarajevu. >>>Cijeli članak<<<

16.03 Do 16 sati struja se vratila u veći dio Dalmacije pa su klime proradile u Šibeniku, Makarskoj, Trogiru, Omišu i Kaštelima.

15:55 Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da su sve zdravstvene ustanove u trenutku nestanka struje nastavile raditi na agregatima. >>>Cijeli tekst<<<

14:49 Struja se vratila u Dubrovnik.

14:52 Elektroenergetski sustav u Srbiji je stabilan, nakon poremećaja u opskrbi strujom u dijelu Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dalekovodi su u pogonu i problema nema, rekla je Elektromreža Srbije (EMS).

Problemi u regiji ne utječu na elektroenergetski sustav u Srbiji koji radi bez poteškoća, tvrde u EMS-u.

Uzrok problema još nije u potpunosti utvrđen, a u EMS-u naglašavaju da će to biti "predmet analiza".

14:34 Zbog masovnog nestanka struje u Hrvatskoj i regiji javnosti su se obratili ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor HOPS-a - Hrvatskog operatera prijenosnog sustava. 'Nije bilo kvara kod nas. Radi se o zakonu spojenih posuda, pa je i dio naše mreže ostao bez napona. Veći dio gradova već ima struju. Sve dežurne ekipe su na terenu. Svi građani će u vrlo kratkom roku dobit električnu energiju', rekao je Šušnjar. Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je 'ispao' pa su se promijenili tokovi, no to je 'još u sferi nagađanja i neprovjerenih informacija', rekao je Blažević. >>>Cijeli tekst<<<

14.05 Električna energija bez koje je oko 12.20 ostala doslovno cijela Dalmacija polako se počela vraćati nešto prije 13.30 sati. Kako se neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati čitava Dalmacija trebala imati električnu energiju.

14:03 Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović rekao je usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona u na teritoriju cijele Crne Gore, osim sjevera, kao i da je do ispada većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja. 'Uzrok jos nije poznat, a CGES u suradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema i osiguranja napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori', rekao je Asanović. >>>Cijeli tekst<<<

14:00 U Dubrovniku još uvijek nema struje, kolaps je u prometu.

13:45 U Split se počela vraćati struja, no na terenu su veliki problemi s mobilnim mrežama i pristupom internetu. Interneta uglavnom nema. Vatrogasci su imali 25 intervencija, uglavnom su se odnosile na osobe koje su ostale zarobljene u liftovima.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/Pixsell

13:33 U bolnicama diljem Hrvatske nije došlo do prekida napajanja, doznaje se. Struju prema izvještaju ministra Vilija Beroša imaju bolnice Gospić, Zadar, Šibenik, Knin, Split i Dubrovnik.

13:30 Struja se počela polako vraćati u Split, ima je i u Podgorici. U dijelovima BiH također se počela vraćati struja.

13:28 HEP je objavio: Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

  • +11
Prometni kolaps u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja'.

13:25 Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

13:22 'Možemo samo potvrditi da je došlo do većeg kvara na trafostanici te da smo dobili brojne upite korisnika iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Kolege rade na otklanjanju kvara', javili su iz HEP-a Večernjem listu.

13:18 Masovni nestanak struje dogodio se zbog ispada na mreži crnogorskog sustava, priopćeno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Bez struje je ostala i Albanija.

13.15 Premijer Andrej Plenković po nestanku struje kontaktirao je s predsjednikom uprave HEP. HEP će uskoro objaviti priopćenje s objašnjenjem ovog nestanka struje.

13:03 U Splitu, ali i drugim mjestima i gradovima ne rade semafori, kroz grad se konstantno čuju sirene hitnih službi.

12:58 Bez struje su ostali i Dubrovnik te otoci.

12:46 Električne energije nestalo je i u velikom dijelu Bosne i Hercegovine.

12:42 U dijelove Zadra počela se vraćati struja.

12:35 Prema našim izvorima, problemi su opskrbi sa strujom mogli bi biti posljedica havarije, no u ovim trenucima nije jasno što se dogodilo.

Neslužbeni se doznaje da je izvor havarije u Crnoj Gori, gdje je navodno došlo do potpunog pada sustava

U gradovima od Zadra do Splita i Makarske struje uopće nema, semafori ne rade, te je nastao prometni kaos.

Naravno, zbog velike navale korisnika pale su i internetske stranice Hrvatske elektroprivede.

sve osim nogometa

Učitavanje...