percepcija javnosti

Crobarometar za rujan: HDZ i dalje vodeći, ali podrška Vladi i predsjedniku pada

25.09.2024 u 19:48

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate Crobarometra za rujan, koji su odraz događaja s kraja kolovoza i početka rujna. Iako anketa nije obuhvatila najnovije afere i uhićenja visokopozicioniranih članova HDZ-a u Slavoniji, niti aktualnu poreznu reformu koja je u vrijeme istraživanja tek bila najavljena, rezultati pružaju uvid u raspoloženje birača.

Rejting stranaka

HDZ i dalje drži čelnu poziciju s podrškom od 30,3 posto ispitanika. Na drugom mjestu je SDP s 20,4 posto potpore. Očekuje se da bi izbor novog predsjednika SDP-a, koji je potvrđen proteklog vikenda, mogao utjecati na rejting stranke u nadolazećim mjesecima. Treća snaga je Možemo! s podrškom od 10,4 posto, dok Most bilježi 6,7 posto. Domovinski pokret je na petom mjestu s 5,4 posto potpore, što je pad u odnosu na prethodni mjesec.

Ostale stranke pojedinačno imaju potporu manju od 2,7 posto, dok je broj neodlučnih birača znatan i iznosi 14,5 posto.

Smjer Hrvatske

Pesimizam među građanima raste – samo 19 posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, dok gotovo 74 posto vjeruje da situacija ide u pogrešnom pravcu. To je porast od 5 postotnih bodova u odnosu na kolovoz.

Podrška Vladi ostaje nepromijenjena. Nju podržava 26 posto građana, dok 68 posto njih ne odobrava njezin rad.

Podrška radu

Predsjednik Zoran Milanović bilježi lagani pad podrške. Njegov rad pozitivno ocjenjuje 33 posto ispitanika, dok ga 59 posto ocjenjuje negativno. Neutralnih prema njegovom radu je 8 posto građana. Radu Vlade i Sabora ispitanici su dodijelili ocjenu 'dvojku', dok predsjednik Milanović prolazi s 'tankom trojkom'.

Pozitivni dojam o političarima nije se značajno promijenio u odnosu na prošli mjesec. Predsjednik Milanović i dalje prednjači s pozitivnim dojmom kod 43 posto građana. Slijede Tomislav Tomašević i premijer Andrej Plenković, izjednačeni s 35 posto, dok Božo Petrov uživa potporu 33 posto ispitanika. Dalija Orešković pozitivno je ocijenjena od strane 31 posto građana.

S druge strane, Milorad Pupovac ostaje političar s najnegativnijim dojmom – čak 77 posto ispitanika ima loš dojam o njemu. Peđa Grbin, Gordan Jandroković i Andrej Plenković imaju 57 posto negativnih ocjena, a slijedi ih Ivan Penava s 56 posto.

Najveći problemi u zemlji

Građani i dalje najviše ističu visoke cijene, niske plaće, stanje gospodarstva te niske mirovine. No, korupcija i kriminal također su visoko na listi problema koji zabrinjavaju javnost.

Ispitanici su najzadovoljniji stanjem sigurnosti i obrazovanja, dok su najslabije ocjene dobili političari i pravosuđe, čiji rad i dalje nailazi na oštre kritike.

Ovaj Crobarometar donosi uvid u ključne političke trendove, ali nadolazeći događaji i afere mogli bi značajno utjecati na budući rejting stranaka i političara.