inicijativa 'narod odlučuje'

Da je prošao referendum o izbornom sustavu, u Europski parlament išli bi...

13.06.2019 u 11:25

Bionic
Reading

Predstavnici građanske inicijative Narod odlučuje na konferenciji za novinare na Markovu trgu točno godinu dana od predaje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava opisali su kako bi izgledali rezultati izbora za Europski parlament da je prošla njihova inicijativa

U tom slučaju glasali bi elektroničkim putem, što bi omogućilo veću izlaznost u inozemstvu i na području RH. 'Dopisno elektroničko glasovanje donijelo bi najviše promjena. Tim ljudima je izlazak na izbore otežan jer su im izborna mjesta udaljena. I mladima bi elektroničko glasovanje bilo zanimljivije', kazao je Luka Mlinarić iz građanske inicijative Narod odlučuje.

Da je prošao referendum o promjeni izbornog sustava u sklopu kojeg je predloženo i odbacivanje cenzusa od deset posto glasova s liste, tj. da u parlament idu samo oni koji su dobili najviše preferencijalnih glasova, s liste HDZ-a išao bi Danijel Marušić jer je osvojio 9747 glasova, a ne Tomislav Sokol, koji je osvojio 4573 glasa. Na SDP-ovoj listi još je veća razlika. U EU parlament ušla je Romana Jerković s osvojenih 1368 glasova, a ne Mirela Holy s 11.328 glasova.

'Da je izborni prag četiri posto, a ne pet, SDP bi ostao bez jednog mandata, a Most bi dobio jedan. To dokazuje da od ovog sustava profitiraju samo veliki, SDP i HDZ', kaže Mlinarić.

  • +6
Konferencija GI Narod odlučuje o provjeri broja potpisa na način na koji ga provodi Kuščević Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL