i dalje nestabilno

Danas opet prijeti nevrijeme, osobito u jednom dijelu zemlje: Evo kad slijedi smirivanje

28.08.2024 u 07:33

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će u srijedu prevladavati sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i dodaju kako će se najviše dnevne temperature kretati uglavnom od 29 do 35 Celzijevih stupnjeva.

Uz lokalno jači razvoj oblaka mala je vjerojatnost za izolirani pljusak s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu mjestimice umjerena do jaka bura, poslijepodne sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar.

Do početka rujna očekuje se stabilnije vrijeme, uglavnom sunčano i ponovno toplije, s gotovo posvuda visokim temperaturama, objavio je meteorolog HRT-a. Na Jadranu će se nastaviti toplinski val koji može imati negativan utjecaj na zdravlje.

U srijedu u istočnoj Hrvatskoj neće biti većih promjena. Prijepodne će prevladavati sunčano vrijeme, a kasnije se očekuje povećanje naoblake s mogućnošću lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren iz sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a jutarnje temperature bit će nešto niže nego prethodnog dana, dok će dnevne dosezati oko 32 °C.

Poslijepodne mogući lokalni pljuskovi

Središnja Hrvatska također će uživati u pretežno sunčanom vremenu. U jutarnjim satima ponegdje je moguća kratkotrajna magla, a poslijepodne postoji mala mogućnost za lokalne pljuskove. Jutra će biti svježa, s najnižim temperaturama između 17 i 20 °C, dok će tijekom dana biti vrlo toplo.

U Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre očekuje se promjenjivo sunčano vrijeme, dok će sjeverni Jadran biti većinom vedar. U kotlinama Like i uz riječne tokove moguća je magla u jutarnjim satima. Vjetar će puhati slab do umjeren sjeveroistočnog smjera, dok će na moru ujutro puhati umjerena bura, osobito podno Velebita, a kasnije tijekom dana sjeverozapadni vjetar. Najviše dnevne temperature kretat će se od 26 °C u Gorskom kotaru do 33 °C na sjevernom Jadranu.

Žuti meteoalarm zbog toplinskog vala

U Dalmaciji se također očekuje oko 33 °C, uz izdano žuto upozorenje zbog toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Noćne temperature uz obalu neće padati ispod 23 °C. Sunčanih razdoblja bit će posebno prijepodne, dok će kasnije u unutrašnjosti Dalmacije doći do jačeg razvoja oblaka s mogućim pljuskovima i grmljavinom, koji bi mogli zahvatiti i obalu.

Ujutro će puhati slab do umjeren vjetar iz bure, a tijekom dana sjeverozapadni i jugozapadni vjetrovi. More će biti malo do umjereno valovito.

Slična situacija bit će i na krajnjem jugu Hrvatske – iako će prevladavati sunčano vrijeme, stabilnost vremena nije zajamčena, pa su mogući pljuskovi iz zaobalja. Noći i jutra bit će vrlo topla, ponegdje uz umjerenu buru, dok će sredinom dana temperature dosezati visoke vrijednosti, uz slab do umjeren maestral i uglavnom malo valovito more.

Nastavak tjedna stabilno i vruće vrijeme

Nastavak tjedna donosi stabilno i vruće vrijeme. U unutrašnjosti se očekuje pretežno sunčano uz porast dnevnih temperatura i slab vjetar. Ujutro je lokalno moguća magla. U četvrtak poslijepodne mogući su lokalni pljuskovi, prvenstveno u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

Na Jadranu će do kraja kolovoza prevladavati sunčano i vruće vrijeme, uz upozorenje na toplinski val, budući da će i noćne temperature ostati neugodno visoke. Ujutro će puhati umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.