TV SUČELJAVANJE

Debata koja bi mogla biti odlučujuća: Harris i Trump po prvi put uživo odmjeravaju snage

10.09.2024 u 23:35

Bionic
Reading

Republikanski kandidat Donald Trump i njegova suparnica iz redova demokrata Kamala Harris će u tri sata ujutro po hrvatskom vremenu po prvi put odmjeriti snage u kampanji za predsjedničke izbore u SAD-u

Trump i Harris večeras će se prvi put sresti uživo, i to u Philadelphiji, gdje će se na televizijskoj postaji ABC News suočiti u debati koja bi mogla biti presudna na ovim izborima.

Iako je početni entuzijazam objavljivanja kandidature Harris nakon povlačenja sadašnjeg predsjednika Joea Bidena iz predsjedničke utrke donio veliki optimizam u redove demokrata, koji se prelio i na rezultate anketa, u posljednjim se tjednima njezina prednost smanjila te su ona i Trump sada, kako pokazuje većina anketa, izjednačeni.

Ulozi su stoga večeras veliki, posebice ako uzmemo u obzir da se oni večeras obraćaju neodlučenim biračima, a njih je u odlučujućoj saveznoj državi Pennsylvaniji oko tri posto. Glavna borba vodit će se za ključne savezne države, takozvane 'swing states' u kojima kandidati imaju izjednačenu potporu, a među njima su Michigan, Wisconsin i Pennsylvania.

Pennsylvania, Michigan i Wisconsin bili su demokratska uporišta prije nego što ih je Trump osvojio na putu do pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Biden ih je vratio 2020. i, ako Harris uspije učiniti isto ove godine, gotovo sigurno će pobijediti.

  • +5
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Večerašnja televizijska debata posebno je presudna za Harris jer je ona tek prije nekoliko tjedana zamijenila Bidena kao demokratska kandidatkinja u predsjedničkoj utrci. Za nju je ova debata prilika da široj publici predstavi svoje ciljeve i politike.

Za Trumpa pak se radi o već drugoj televizijskoj debati u ovoj predizbornoj kampanji. Sedamdesetosmogodišnji Trump je u lipnju debatirao protiv tadašnjeg predsjedničkog kandidata Bidena.

  • +9
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: Richard Ellis / UPI / Profimedia

Bidenov nastup je bio toliko slab da se 81-godišnji predsjednik kasnije povukao iz utrke.

Prema analizi nekoliko anketa koju je provela američka televizija CNN, Harris podržava 49 posto ispitanika, a Trumpa 47. No, s obzirom na to koliko je zamršen američki izborni sustav, ankete na nacionalnoj razini su tek jedan od više pokazatelja javnog mnijenja.