RECEPTI

Desert s borovnicama i svježim Zagrebačkim sirom

23.05.2011 u 21:41

Bionic
Reading

Desert s borovnicama i svježim Zagrebačkim sirom

Ovaj je desert s borovnicama i likerom od višnje, bakasto zvanim kirsch, još jedna brzinska, kućna poslastica moje bake. U ljetno vrijeme, ohlađen i sa svježim borovnicama krijepio je godinama goste koji bi nam banuli na vrata.Kako na tržnicama još nema svježih borovnica, stavila sam američku varijantu istih pa su zato malo veće. Umjesto borovnica možete nasjeckati svježe ili još bolje šumske jagode (koje ne sjeckate, naravno ;)). Ima ih na tržnicama od ovoga vikenda!
 
Kad još malo zatopli istu stvar učinite s malinama, ali onda sve dodatno zasladite s malo agavinog sirupa ili meda, da ne bude više kiselo nego slatko.

I guštajte u ovom starinskom, osvježavajućem, niskokaloričnom desertu uz bakinog omiljenog pjevača, jedinog pravog gospo'na - Ivu Robića!

za 6 osoba

600 g borovnica
500 g svježeg Zagrebačkog sira
100 g šećera u prahu
1/2 l slatkog vrhnja
3 žlice likera od višnje (koji se po starinski zove Kirsch)

U veću zdjelu stavite manju količinu svježeg Zagrebačkog kravljeg sira, dodajte šećera u prahu, (is)tučenog slatkog vrhnja i prelijte Kirschem (likerom od višnje).

Smjesu, žlicom za sladoled oblikujte u kuglice i stavite u manje zdjelice,
dodajte borovnice i poslužite!


Malo američkih borovnica, Dukatovog Zagrebačkog svježeg sira ...


Štaub šećera (op.prev; šećer u prahu), kirscha (op.prev.; likera od višanja) ...


(Is)tučenog slatkog vrhnja ...


... ubaciti (osim borovnica) u posudu i dobro izmiješati ...


... razdjeliti u zdjelice, posuti borovnicama i pripremiti za ...


... degustiranje i potom ...


... posluživanje uz topli čaj od svježe, paprene metvice koji može biti i ...


... ohlađeni čaj od paprene metvice ;)