detaljne informacije

DHMZ odsad nudi pregled klimatskih ekstrema: Pogledajte analizu oborina na 54 postaje

08.10.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda od danas je dostupan novi produkt − procjene maksimalnih godišnjih kratkotrajnih količina oborine.

Analiza je dostupna za 54 meteorološke postaje koje raspolažu s barem 30-godišnjim nizovima ombrografskih podataka količine oborine od 1961. do 2020. godine. Procijenjene su očekivane maksimalne količine oborine za trajanja oborine od 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50 i 60 minuta te 2, 3, 4, 6, 8, 12 i 24 sata za različita povratna razdoblja (2, 5, 10, 25, 50 i 100 godina).

Detaljne informacije o podacima i metodologiji dane su u Priručniku za korisnike. Priručnik je podijeljen u pet dijelova – uvodni dio, podaci, metode, rezultati i literatura, a dostupan je online u PDF formatu.

Analiza ekstremnih količina oborine važna je za potrebe projektiranja i rada objekata koji ovise o oborinskom režimu te moraju moći podnijeti intenzivne oborine koje padnu u kratkim vremenskim intervalima.

Kako se navodi na stranici, DHMZ ima dugogodišnje iskustvo u izradi analiza ekstremne oborine prema zahtjevu velikog broja korisnika u svrhu projektiranja novih ili rekonstrukcije starih hidrotehničkih sustava, ponajviše sustava odvodnje u gradovima i na prometnicama, ali i brojnih drugih objekata za potrebe vodnog gospodarstva

Zahtjevi korisnika uglavnom se odnose na pojedinačne lokacije na kojima treba procijeniti vjerojatnost pojavljivanja maksimalne godišnje količine oborine ili njihova intenziteta za odabrana trajanja i povratna razdoblja. Takve meteorološke analize najčešće služe kao ulazni parametri u hidrološke modele u svrhu sprječavanja ili ublažavanja negativnih posljedica pojavljivanja urbanih i bujičnih poplava.

Sektoru za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a redovito se provode istraživanja mogućnosti i prilagodbe različitih statističkih metoda za procjenu ekstrema, a rezultati tih istraživanja primjenjuju se u izradi studija i elaborata za potrebe gospodarstva i društva.

"Vjerujemo da će ovdje objedinjeni rezultati biti korisni u inženjerskoj praksi kao i za procjenu rizika od poplava i ublažavanje mogućih negativnih posljedica klimatskih promjena", navodi DHMZ.

Analize oborinskih ekstrema za razdoblja i/ili postaje koje nisu ovdje uključene dostupne su na zahtjev uz naknadu prema Katalogu i cjeniku DHMZ-a.