stiglo pogoršanje

Dijelu zemlje prijeti žestoko nevrijeme: 'Intenzivni pljuskovi, grmljavina, opasne brzine vjetra'

24.09.2024 u 07:18

Bionic
Reading

U utorak se očekuju južni vjetrovi uz česte oborine, koje ponegdje mogu biti obilnije, a postoji i mogućnost nevremena

Danas će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Povremeno će padati kiša, a osobito na Jadranu i uz njega lokalno će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni i južni. Na Jadranu će umjereno do jako jugo slabjeti i okretati na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 °C.

Od srijede će vremenske prilike biti nešto stabilnije, ali će se u četvrtak i petak zadržati vjetrovito vrijeme, prognozirala je Tomislava Hojsak iz DHMZ-a za HRT. Temperature će biti relativno visoke.

Mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom

Na istoku zemlje dolaskom jače naoblake kiša će stići već tijekom prijepodneva, a predvečer je moguće razvedravanje te prestanak padalina. Južni vjetar će biti slab do povremeno jak. Jutarnje temperature će se kretati oko 11°C, a dnevne će biti između 23 i 25°C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro će biti oblačno uz kišu, a ponegdje će se pojaviti i pljuskovi s grmljavinom. Tijekom poslijepodneva moguća su sunčana razdoblja, ali neće biti potpune stabilnosti. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a dnevne temperature oko 22 ili 23°C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj kiša će stići već tijekom noći, ponekad u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom. Tijekom prijepodneva doći će do smirivanja vremenskih prilika, a ostatak dana bit će sunčaniji, ali i dalje promjenjiv.

Jugo će u jutarnjim satima oslabjeti, a kasnije će okrenuti na umjeren jugozapadni vjetar. Dnevne temperature će se kretati između 20 i 24°C.

Meteoalarm: Olujni vjetar i padaline

Meteoalarm upozorava na obilne padaline na karlovačkom području i jako, ponegdje i olujno jugo duž hrvatske obale. Kiša bi na karlovačkom području mogla biti intenzivnija i obilnija, upozorava DHMZ. 'Mogući su jaki pljuskovi i grmljavina. Lokalno su moguće urbane i bujične poplave', upozoravaju meteorolozi.

'Očekuju se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', savjetuje DHMZ.

Olujno jugo u Dalmaciji

U Dalmaciji će tijekom prijepodneva dominirati jako i olujno jugo, a zatim će oslabjeti te će zapuhati jugozapadni i južni vjetar. Promjenjiva naoblaka donijet će pljuskove s grmljavinom, ponegdje obilne, posebno u prvom dijelu dana. Temperature će biti između 19 i 24°C, a ujutro će ponegdje biti i nešto niže.

Južni dijelovi Hrvatske također će bilježiti promjenjivo vrijeme s pljuskovima i grmljavinom, a oni će biti češći i izraženiji u prvom dijelu dana. Jugo će tijekom popodneva postupno slabjeti. Temperature će biti uglavnom između 19 i 24°C.

Uporni pljuskovi

U narednim danima očekuje se promjenjivo vrijeme uz razmjerno visoke temperature. Na kopnu će biti djelomično oblačno s povremenim sunčanim razdobljima dok će kiša biti vjerojatnija u južnim krajevima unutrašnjosti, naročito u srijedu. Od četvrtka će jačati južni vjetar, što će donijeti porast temperature na nekim mjestima.

Na Jadranu će i dalje biti nestabilno, a od četvrtka se očekuje jače jugo. U srijedu će duž cijele obale biti pljuskova s grmljavinom dok će od četvrtka biti prisutni uglavnom na sjevernom dijelu Jadrana, prognozirala je za HRT dipl. ing. Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.