VODA U UŠIMA

Dodik odbio suradnju s kriznim centrom i traži pomoć od Rusije

21.05.2014 u 20:31

Bionic
Reading

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine objavilo je u srijedu kako su vlasti Republike Srpske u najtežim danima katastrofe prouzročene neviđenim poplavama odbile suradnju s kriznim centrom koji je uspostavljen na državnoj razini

Reagirajući na optužbe što ih je u izjavi lokalnim medijima iznio predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić, koji je kazao kako su se vlasti BiH tijekom poplava ponašale 'kao da se one zbivaju u Mongoliji', Ministarstvo sigurnosti BiH u priopćenju je ustvrdilo kako se time zapravo 'bezuspješno pokušavaju prikriti vlastiti neuspjesi i sakriti pogrešna procjena i odluka vlasti RS-a'.

Ministarstvo sigurnosti BiH pojasnilo je kako su vlasti RS-a unatoč brojnim pozivima da to učine ipak odbile odgovarajuću koordinaciju s operativno-komunikacijskim centrom BiH 112 Bosne i Hercegovine.

Taj je centar zamišljen kao središnje tijelo koje će koordinirati akcije spašavanja i dostave međunarodne pomoći u kriznim situacijama.

Već prvog dana po izbijanju poplava intervencijom helikoptera oružanih snaga BiH iz Šekovića u istočnoj Bosni je uz posredovanje tog centra spašeno 12 osoba, od čega šestero djece, te je počela provedba ostalih mjera zaštite i spašavanja i koordinacije međunarodne pomoći.

Iz OKC-a su pokušali uspostaviti odgovarajuću koordinaciju s upravom entitetske civilne zaštite, no do toga nikada nije došlo jer su u RS-u to odbili, navelo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

OKC je u takvoj situaciji djelovao izravno koordinirajući akcije spašavanja s općinskim vlastima, pa su na taj način helikopteri i poslani u akciju pomoći i spašavanja na područje Doboja, Posavine i Semberije, pojasnilo je Ministarstvo sigurnosti BiH

Usporedo s objavom ove informacije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je kako će otputovati u Rusiju i ondje tražiti pomoć za taj entitet, a to će izravno tražiti i od ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim se kani sastati.

'Mislim da je bitno da se sastanem s Putinom', kazao je Dodik uoči odlaska u Sankt Peterburg u kojem bi, kako je pojasnio, trebao sudjelovati na međunarodnom gospodarskom forumu.