RAZGOVOR ZA RTL

Dodik pun hvale za prijatelja Milanovića, ali i Putina: 'Čast je sjediti s njim'

16.10.2023 u 22:44

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje u posjet ruskom kolegi Vladimiru Putinu početkom studenog. U razgovoru za RTL Danas rekao je da je Putin veliki državnik i da je svakome čast sjediti s njim. Za predsjednika Milanovića kaže da je čovjek koji se bori za Hrvatsku kao što se on bori za RS

Tereti ga se za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika i prijetu mu do pet godina zatvora, ali Milorada Dodika za to nije briga. Nakon suđenja, prilikom kojeg se odbio izjasniti krivim, dao je intervju reporteru RTL-a Mariju Juriču.

'U suštini i ovaj proces, ovaj cirkus pravni i svaki ljudski najviše ide na štetu BiH jer ako postoji zemlja koja trpi da joj dođe stranac i napiše neku normu, a da sud postupa po njoj kakva je to zemlja? Od svega je najbolje da u njoj vlada mir', ocijenio je Dodik, dodajući da zato on priča o BiH u kojoj nema smisla biti.

'Što se nas tiče, mi nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži mi ćemo ju iskoristiti.'

Govoreći o svom odnosu sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, rekao je da tu nema nikakve tajne.

'Radi se o normalnom čovjeku s kojim imam dobre odnose. Nit sam ja njemu dužan, nit je on meni dužan. Jednostavno dijelimo normalne stvari. On je važan državnik. Ja njega cijenim iz tog razloga. Vodi dobro i uspješno svoju zemlju, na pravi način i brine se o njezinom suverenitetu'.

  • +13
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Što je to bilo toliko važno da je Dodik odletio helikopterom na Hvar? 'Nismo se vidjeli nekoliko mjeseci. On je bio nekoliko dana na odmoru. Čovjek je bio tamo, ja sam pitao 'jel se možemo vidjet?' I ja sam došao. Mogao je i biti u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj'.

Je li jedna tema bila i razgovor o odšteti o presudi zagrebačkog suda vezanu uz odštetu za ratne zločine?

'Ima tu mnogo presuda, ne znam na što mislite. Mislim da je pristup gospodina Milanovića jedan racionalan pristup. Imamo dosta tešku povijest. Ja sam s njim razgovarao o nekim ekonomskim pitanjima, o Europskoj uniji. To je bio korektan razgovor. On je čovjek koji se bori za Hrvatsku kao što se i ja borim za Republiku Srpsku. Zahvalan sam na to prijateljstvo koje imam s predsjednikom države'.

Kad ide ponovno u Rusiju? 'Početkom idućeg mjeseca. Imam svašta pričati s Putinom. Mislim da je on veliki državnik i da je čast svakome da ima priliku sjediti s njim'.

  • +6
Nikol Pašinjan i Vladimir Putin Autor: Alexei Danichev/SPUTNIK/KREMLIN POOL