kanalizacija u vili dalmacija

Državni inspektorat nakon što je kaznio Puljka s 13 tisuća eura: 'Bespravno se radilo još prošlog mjeseca!'

20.03.2023 u 17:39

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u ponedjeljak je objavio da je odlukom Državnog inspektorata osobno kažnjen iznosom od 100 tisuća kuna (13.272,28 eura) jer gradske službe nisu dovele u prvobitno stanje započete i prekinute radove na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije Vile Dalmacija, rezidencijalnog objekta smještenog unutar granice Park-šume Marjan. Sam Puljak tvrdi da treba platiti 'grijehe koje nije počinio on, nego HDZ-ovi ljudi', no Državni inspektorat tvrdi suprotno: u pisanoj izjavi za tportal objašnjavaju da su se sporni radovi zabranjeni prije više od godinu dana odvijali i - prošlog mjeseca

'Kontrolom izvršenja rješenja dana 14.02.2023.godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija postupila sukladno zakonskim propisima', rekli su u Državnom inspektoratu za tportal.

Ove tvrdnje u potpunoj su suprotnosti s izjavama splitskog gradonačelnika, koji je prethodno iznio cijelu kronologiju - ili svoju verziju - ovog slučaja, kojega tumači kao dokaz da je HDZ skrojio državu za sebe.

'U mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare izrađena je dokumentacija i potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija. Kad smo mi došli na vlast stručne službe su krenule u projekt, ali su čuvari prirode imali primjedbe na nepotpunost dokumentacije. Odmah nakon zaprimljenih primjedbi dao sam nalog da se radovi zaustave i da se sve vrati u prvobitno stanje. Nakon toga smo dali ostavku. Dok je gradom upravljala povjerenica Vlade stigao je nalaz državnog inspektorata, s uputom da se stvari vrate u prvobitno stanje u roku 120 dana. Pri povratku na vlast nakon drugih izbora, povjerenica je u primopredajnom zapisniku konstatirala da je sve vraćeno u prvobitno stanje, čime je predmet zaključen. Ali ne. Prije mjesec dana državni inspektorat je izašao na teren, utvrdio da stvari ipak nisu vraćene u prvobitno stanje i napisao kaznu - zamislite - meni. I to 100.000 kuna. Iz vlastitog džepa', objasnio je Puljak.

Uz svoju objavu on je priložio i zapisnik s primopredaje gradske vlasti prošle godine, u kojemu je Vladina povjerenica za Split Mirna Veža doista navela da je sporno gradilište vraćeno u prvobitno stanje.

Radovi na infrastrukturi oko Vile Dalmacije započeli su koncem 2021. godine, a zaustavljeni već u veljači prošle godine - ironijom slučaja, kao rezultat postupaka tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Marjan, kojega je postavila Puljkova vlast, te gradskog vijećnika Srđana Marinića, koji je dio njegove većine u Gradskom vijeću Splita. Oni su inzistirali na striktnom poštivanju forme pa je čuvar prirode Park šume Marjan izdao zabranu radova, a protiv gradonačelnika Ivice Puljka, kao odgovorne osobe investitora, tj. Grada Splita, podigao optužni prijedlog zbog radova bez suglasnosti konzervatora i Županije splitsko-dalmatinske. Čak i ako se ne radi o bespravnoj gradnji, nego o osnovnoj komunalnoj infrastrukturi poput vodovoda i kanalizacije.

'Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor dana 10. veljače 2022. godine na lokaciji Meštrovićevo šetalište 43, Split, u obuhvatu kompleksa Vila Dalmacija, unutar područja zaštićene prirodne vrijednosti - Park šuma Marjan i zone zaštite 'A' kulturno povijesne cjeline Meje koja ima svojstvo kulturnog dobra. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje.

Vila Dalmacija Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Slijedom navedenoga obustavljeno je daljnje građenje postavljanjem posebnog službenog znaka 'ZATVORENO GRADILIŠTE' te je pokrenut upravni inspekcijski postupak. Temeljem odredbe članka 113. Zakona o Državnom inspektoratu dana 06. travnja 2022. godine doneseno je rješenje o uklanjanju kojim je naređeno investitoru Gradu Splitu da ukloni bespravno rekonstruirane dijelove postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže', objašnjavaju u Državnom inspektoratu, na čijem je čelu HDZ-ov Andrija Mikulić.

Otkrivaju da je Grad Split u međuvremenu pokrenuo postupak izdavanja građevinske dozvole za ovaj zahvat, no kako su sredinom veljače utvrdili da se radovi i dalje odvijaju, 'postupili su sukladno zakonskim propisima'. To je, pretpostavlja se, i odgovor na upit o izricanju velike novčane kazne gradonačelniku Puljku osobno, što je po svim dostupnim informacijama prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

U bizarnom splitskom sporu netko, dakle, evidentno ne govori istinu: gradonačelnik Puljak koji tvrdi da je on sam još lani obustavio radove oko Vile Dalmacija, bivša Vladina povjerenica Mirna Veža koja je prošlog ljeta pismeno potvrdila da je nelegalno gradilište već vraćeno u prvobitno stanje, ili Državni inspektorat koji tvrdi da se ondje kopalo još i prošlog mjeseca.

reakcija na inspektorat

Grad Split: Ništa se nije radilo nakon zabrane

Iz Grada Splita reagirali su na tekst tportala, tvrdeći da se nalaz Državnog inspektorata pogrešno tumači: po njihovoj interpretaciji, izjava da je 'utvrđen nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta' zapravo znači da su inspektori na terenu samo utvrdili što se događalo godinu dana ranije, nakon što su zabranili daljnje radove. Odnosno, što se dogodilo od njihovog prvog posjeta. 'Ondje se sasvim sigurno ništa nije radilo nakon zabrane, dapače, gradonačelnik je u travnju prošle godine naložio da se sve vrati u prvobitno stanje', tvrde u splitskoj gradskoj upravi. (D.P.)