akcija 'ruka pomoći'

Dubrovački ugostitelji kuhaju obroke za najugroženije

20.03.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Osim Crvenog križa Dubrovnik, starijima i nemoćnima u tom gradu i okolici pomaže udruga Sigurnost u prometu Dubrovnik, kroz akciju 'Ruka pomoći', kojoj su se pridružili i ugostitelji

'Prije tjedan predstavili smo akciju 'Ruka pomoći', koja je nastala kao reakcija na sve ovo što se događa oko nas zbog koronavirusa. Vidjeli smo upute Nacionalnog stožera civilne zaštite da je ovaj bolest najopasnija za starije, nemoćne i osobe slabijeg zdravstvenog stanja. Odlučili smo se na pomoć jer ti ljudi imaju upute da ne izlaze, a kako bismo pomogli tim osobama pokrenuli smo tu inicijativu', objasnio je predsjednik udruge Denis Pavela za Dubrovački vjesnik.

Dodaje kako na kućnu adresu dostavljaju naručeno, bilo hranu, lijekove ili higijenske potrepštine, i to ostave ispred kuće bez fizičkog kontakta te da ih svi mogu kontaktirati na broj 095/825-6294.

U akciju su se uključili vlasnik restorana Orsan Luka Musladin te supružnici Maja i Mirko Andrić iz Konobe Veranda iz Štikovice te kuhaju tople obroke za sve potrebite građane, odnosno sve starije, nemoćne i građane lošijeg zdravstvenog stanja.

Musladin je istaknuo kako će on i njegovi zaposleni biti logistička podrška kako udruzi Sigurnost u prometu, tako i Crvenom križu, a Mirko Andrić iz konobe Veranda navodi kako žele pomoći svima onima kojima je potrebna pomoć.

'Kao restoran u ovoj situaciji ne možemo raditi, ali moja obitelj, na čelu sa mnom i mojom suprugom, može biti od pomoći. Gospodin Pavela će nam javiti koliko se ljudi javilo, mi ćemo skuhati potrebne obroke, a oni će to raznositi. Ne želimo stvarati paniku ili negativnu atmosferu, želimo samo biti pozitivni, super je to organizirano, treba pomoći ljudima i mi smo se odazvali upravo zbog toga. Ljudi, slobodno zovite ako vam je potreba, skuhat ćemo obroke bez problema, nebitno koji je broj ljudi, želimo to napraviti i mi ćemo to napraviti', naglašava.

Pavela navodi kako ih je sada 14 te da su pokrili grad, Župu dubrovačku, Mokošicu, Konavle i povijesnu jezgru.

'Držimo se svih uputa Crvenog križa i epidemiologa Nacionalnog stožera. Ljudi najviše zovu zbog hrane. Od ponedjeljka pa do srijede imali smo 28 dostava, a uglavnom smo dostavljali hranu, potom higijenske potrepštine. A otkako smo uključili topli obrok, prvi dan smo imali pet obroka i uglavnom su to obroci za ljude na području grada, jedan čak u povijesnu jezgru, ali ljudi najviše zovu iz grada', ističe.