Preminula Grkinja jedna je od 16 turista koji su se razboljeli nakon večere u restoranu na jugozapadu Francuske
Incident se dogodio u rujnu u baru Tchin Tchin u gradu Bordeauxu, piše The Guardian. Viši tužitelj Frederique Porterie rekao je: 'Utvrđena su različita kršenja higijenskih propisa upravitelja objekta, posebno u vezi s domaćim konzervama.' Vlasnik restorana priveden je u utorak, a u srijedu je optužen za ubojstvo iz nehaja, dovođenje u opasnost tuđih života, nepružanje pomoći osobi u opasnosti te prodaju zaražene ili otrovne hrane.
Nalazi se pod policijskim nadzorom i zabranjen mu je svaki rad vezan uz posluživanje hrane prije suđenja. Ako bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti s dvije do pet godina zatvora i novčanom kaznom do 600.000 eura.
Botulizam je bolest koju uzrokuje toksin bakterije Clostridium botulinum tako što remeti prenošenje impulsa u živčanim završetcima. Otrovanje nastaje zbog konzumacije hrane koja sadrži otrov bakterije i javlja se obično nakon jedenja konzerviranih namirnica koje nisu propisno sterilizirane (meso, povrće, voće) ili sušenog mesa (kobasice, šunka itd.). Bolest se očituje pojavom mišićne slabosti, obično prvo na mišićima očiju, uz simptome nejasna vida, suhoće usta i vrtoglavice. Liječi se primjenom antitoksičnog seruma.
Otprilike 25 ljudi bilo je izloženo kontaminiranim sardinama posluženim u vinskom baru, pokazalo je istraživanje francuskih zdravstvenih vlasti i policije. U tijeku su daljnja istraga i liječenje otrovanih ljudi, rekli su tužitelji.