STOŽER U BATINI

'Dvojica su naletjela na stablo i prevrnula se u Dunav, jedva smo ih spasili. Ne ulazite u vodu'

25.09.2024 u 16:27

Bionic
Reading

U Batini je u srijedu poslijepodne održan sastanak Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojemu su sudjelovali i ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, zapovjednik Operativnog središta Hrvatske vojske Željko Ljubas te ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Nakon sastanka obratili su se novinarima

Zoran Đuroković rekao je da su odmah nakon izbijanja ciklone 15. rujna premijer i nadležna ministrica zatražili izvješće o pripremama za doček vodenog vala. 'Danas smo dočekali vrhunac vodenog vala. Vodostaj je do 60-70 cm niži od očekivanja. Bili smo spremni ispratiti i taj vodeni val bez većih šteta. Sutra očekujemo vrhunac vodenog vala kod Aljmaša, u petak kod Vukovara, za vikend kod Iloka', rekao je Đuroković.

Damir Trut istaknuo je da se civilna zaštita u akciju osiguravanja dunavskog područja od vodenog vala uključila kroz devet timova sa čamcima, tri s dronovima, podigli smo i pripremu Hrvatske vojske. Ipak, istaknuo je da im probleme stvaraju neodgovorni potezi pojedinih građana. 'Jučer se dogodio nemili događaj, prevrtanje čamca civilnih osoba koji su naletjeli na nešto u Dunavu, vjerojatno stablo. Jedan je isplivao iz Dunava, pozvao 112. Pripadnici hitnih službi su krajnjim naporima uspjeli pronaći i drugog. Ovom prilikom bih upozorio stanovništvo da ne ulaze u vodu, pogotovo ne u noćnim satima, jer ne vide što pluta u rijeci', rekao je.

  • +5
Tomo Medved i Zoran Đuroković na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Željko Ljubas iz Hrvatske vojske rekao je kako su odlukom Glavnog stožera 300 pripadnika HV-a u pripravnosti, kao i čamci, amfibijska vozila itd. HV će ostati u pripravnosti do završetka krizne situacije, dodao je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Davor Javorović / PIXSELL

Tomo Medved se zahvalio svim službama te čelnicima lokalne samouprave u Batini kako bi se, kako je rekao, 'narodu mogla uputiti poruka da će ovaj val proći sigurno kroz Republiku Hrvatsku'. Sve je to rezultat promišljenog i odgovornog pristupa u cilju zaštite ljudi i imovine, zaključio je.