na vrhuncu

Stigli smo do Zelenog otoka, obišli Batinu: 'Ne može se dalje'

25.09.2024 u 16:05

Bionic
Reading

Vrh vodnog vala na Dunavu noćas je ušao u Hrvatsku kod Batine u Baranji. Tada je izmjereno 708 centimetara, a u podne su Hrvatske vode zabilježile 703 centimetara visok vodostaj. Stigli smo u Batinu i provjerili kakva je situacija

Zeleni otok, popularno vikend naselje kod Batine u Baranji potpuno je pod vodom. Odsječen je. Na njemu su ostale samo dvije osobe. Pješke se može do prvog nasipa prema njemu kada se krene iz baranjske Batine. Tamo nas zaustavlja Civilna zaštita.

'Ne može se dalje', upozoravaju.

  • +41
Vrhunac vodenog vala poplavio Zeleni otok uz Dunav Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jakšić

Nekoliko koraka dalje, nabujali Dunav se preljeva preko ceste koja vodi do popularnog vikend naselja. Tamo se u specijalni čamac Ravnateljstva civilne zaštite mogu ukrcati samo snimatelji i fotografi.

'Vozili su nas kroz šumu, jer čamac na mjestu gdje je cesta ispod, voda jako nosi. Napravili su si put kroz šumu, ali ima dosta prepreka. Izbili smo nizvodno, negdje kod plaže na Zelenom otoku', opisuju nam kolege koje su se ukrcale i oplovile dio.

'Sve su kuće pod vodom. One koje su na stupovima, njima voda nije došla do prvog kata', dodaju pod dojmom onoga što su netom prije vidjeli.

  • +23
Vrh vodnog vala na Dunavu kod Batine, Zeleni otok Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Otišli su jednim, a vratili se drugim putem. Kanalom uz sam nasip. Kažu kako je riječ o specijalnom čamcu koji ima čak i kotače ispod.

'Voda je od jutros pala nekoliko centimetara', domeću.

'Ostajemo koliko god bude trebalo'

Na terenu su tim za spašavanje u poplavama s kojim su i zapolovili čamcem, dok drugi budno prati situaciju iz zraka s bespilotnom letjelicom koja je opremljena termovizijskom kamerom, a mogu uvećati i ljudsko lice s čak 500 metara.

Vodeni val stigao je u Batinu te poplavio okolno područje Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksić/Pixsell

'Zeleni otok je odsječen. Jedini pristup je čamcem. Tamo su trenutno dvije osobe koje nisu potražile pomoć, i imaju sve što je potrebno. Imaju svoje plovilo, ako im bude bila potrebna evakuacija.', kaže nam pri izlasku iz plovila Danijel Frtalj, voditelj tima za spašavanje iz poplava u Batini Ravnateljstva civilne zaštite.

Danijel Frtalj o poplavi Zelenog otoka Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksić/Pixsell

Objašnjava kako je Ravnateljstvo u stalnoj komunikaciji sa Stožerom civilne zaštite te jedinicama lokalne i područne samouprave.

'U obilasku smo terena svaki dan, procijenjujemo prijetnje, a tim s dronom prati situaciju iz zraka. Ovdje ostajemo dokle god bude potrebno', kaže Frtalj.

Na nasip je stigao i Željko iz baranjskog Karanca. S kolegom je došao vidjeti kakva je situacija.

'Čamac je kod čarde, dolje kod Zmajevca, tamo gdje je udičarski dom. Ne možemo nikako do njega', objašnjava nam u prolazu.

  • +23
Batina Dunav Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Za svoje plovilo na nabujaloj rijeci se ne brine.

'Nije bilo potrebe ga izvlačiti. To je normalna voda, nije to ništa, bilo je i većih. Počet će se povlačiti u subotu, nedjelju, do ponedjeljka bismo mogli do čamca, a onda u ribu. Sve je sada puno nje. Neki dan smo s benta vidjeli kako šarani iskaču iz vode', tumači nam.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda jutros je rekao kako vjeruje da vodostaj neće dosegnuti 8 metara, te da će dalje samo padati.

'Ako je danas 700 centimetara, već prekosutra vjerujem da ćemo za područje Batine ukidati izvanredne mjere obrane od poplave', kazao je Novosel.

Stipan Šašlin, načelnik općine Draž kojemu administrativno pripada i mjesto Batina u Baranji, rekao je da je situacija pod kontrolom, mjesta za paniku nema, a djelatnici Hrvatskih voda obilaze nasip od granice s Mađarskom pa sve do ušća Drave.