uoči vodenog vala

Doznali smo otkud gomila trupaca uz obalu Dunava, Hrvatske šume: Žurno ih uklanjamo!

19.09.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Gomila drvenih trupaca naslaganih s hrvatske strane na obali Dunava uznemirila je šetače sa srbijanske strane kod Apatina zbog nadolazećeg vodenog vala. Javili su se iz Hrvatskih šuma i objasnili o čemu je riječ

Radiotelevizija Vojvodine objavila je fotografiju snimljenu sa srpske strane Dunava kod Apatina, a ona prikazuje gomilu trupaca naslaganu uz hrvatsku obalu. Tragom te priče kontaktirali smo s Hrvatskim šumama kako bi nam pojasnili što rade toliki trupci uz obalu tek koji dan prije dolaska vrhunca vodenog vala.

Drvna masa na obali Dunava, potvrdili su za tportal, u vlasništvu je Hrvatskih šuma, a posječena je u sklopu EU-ova projekta Life WILDisland.

Kako se navodi na stranici na kojoj je projekt predstavljen, projekt LIFE WILDisland ima kao cilj očuvanje prioritetnog tipa staništa 91E0* iz Direktive o staništima EU-a ('Aluvijalne šume s Alnus glutinosa i Fraxinus excelsior') koordiniranim akcijama očuvanja i obnove otoka na razini cijelog Dunava.

Sječa, izrada i privlačenje trupaca počeli su prije tjedan dana, prošlog četvrtka, a deponirani su na stovarištima uz Dunav jer je predviđen transport riječnim putem.

'Stovarišta se nalaze na 1401. i 1398. kilometru rijeke Dunav. Oba su prijavljena i za njih su ishođene potrebne dozvole nadležnih institucija. Čim smo saznali za dolazak vodenog vala, žurno je počela otprema drvnog materijala sa stovarišta na obali', odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

Napominju da je prva teglenica otpremljena, a do sada je odvezeno 700 kubnih metara drvne mase.

'Transport obavlja kompanija Port-Agent iz Apatina. Trenutačno dvije teglenice prometuju na relaciji između stovarišta na Dunavu i luke Vukovar, gdje se drvni materijal istovara i otprema dalje. Sadašnjim ritmom otpreme, očekujemo da će do vrhunca vodenog vala sav drvni materijal s oba stovarišta biti transportiran do luke Vukovar', tumače u Hrvatskim šumama.

Njihovi djelatnici danonoćno rade s kompanijom za riječni transport kako bi spremno dočekali vrhunac vodenog vala na Dunavu, poručuju, a u pomoć su im priskočili i MUP, Carina te Lučka kapetanija.

Utovar drvenih trupaca s hrvatske strane obale Dunava Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske šume