visoki vodostaji

Nabujali Dunav ide prema Hrvatskoj, očekuje se kroz sedam do deset dana

16.09.2024 u 11:22

Bionic
Reading

Nabujali Dunav koji je uzrokovao dramatične situacije uzvodno u dijelovima Europe, spušta se prema Hrvatskoj. Kod nas se, prema predviđanjima Hrvatskih voda, očekuje kroz 7 do 10 dana

'Poplava koja nam dolazi rezultat je prije svega visokog Dunava dok su situacije u Češkoj i Slovačkoj posljedica baltičkog sliva. Nismo znali gdje će pasti tolike količine kiše, na kojem dijelu, hoće li se koncentrirati na baltičkom slivu ili dunavsko-dravskom. Sada imamo preciznije informacije', rekao je nakon sastanka Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Željko Kovačević, rukovoditelj obrane od poplave sektora B i direktor VGO Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave.

Istaknuo je kako kiša još uvijek pada te čekaju da vide kakve će na koncu biti oborine kako bi izradili što preciznije modele.

'Val u Hrvatsku dolazi za 7 do 10 dana na Dunavu. Na profilu u Batini će to biti jedan od većih vodenih valova koje smo zabilježili. Pretpostavljamo da će vodostaj tamo premašiti 700 centimetara, to je viši od onoga kojega smo imali u lipnju ove godine', dodao je Kovačević napominjući kako živimo u vremenu kada su poplavni događaji sve učestaliji.

'Nema mjesta panici', govori jer su sustavi dobro uvtrđeni te da je dobra koordinacija s Civilnom zaštitom.

Djelatnici Hrvatskih voda već od prošlog tjedna obilaze teren, linije obrane, provjeravaju sustave, a aktivirane su i licencirane tvrtke kako bi se osigurale dodatne količine pijeska, ako bude potrebno.

'Očekujemo točkaste obrane. Na Dunavu ćemo pratiti situaciju, a ovdje ćemo utvrditi dodatno sustav obrane od poplave na vikend naselju Karašica kojega ćemo dograditi, dokrpati od lani, jer ga nismo uklonili. Drava će, naime, biti pod usponom Dunava, a rijeka Vučica pod usponom Drave', opisuje situaciju na terenu Kovačević.

Izvanredne mjere na Dunavu kod Batine

Poučeni prošlogodišnjim kolovozom, pojačani su nasipi na Vučici. U Osijeku se očekuju redovne mjere obrane od poplave, ali će s točnijim prognozama za sam grad izići za nekoliko dana kada u Hrvatskim vodama budu svi modeli, kako je opisao, bolje kalibrirani. U Batini na Dunavu očekuju se izvanredne mjere koje se proglašavju na 650 centimetara.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić umiruje kako mjesta za paniku nema.

'Vjerojatno bismo za dan, dva, tri imali već ozbiljnijih problema da unazad nekoliko godina Hrvatske vode nisu napravile veliki posao, i na Dunavu, i na Dravi, i na Vuki i Vučici. Situacija je pod kontrolom', poručio je Lukić dodajući kako su na sastanku htjeli dogovoriti sve sastavnice na ovom području od HGSS-a, vatrogasaca, policije i Hrvatskih voda.

U Osijeku, dodao je zamjenik gradonačelnik Dragan Vulin, je također sve pod kontrolom.

'Osijek je dobro utvrđen i ne očekujemo nikakve probleme, neovisno o vodostaju kojega očekujemo uzvodno od Osijeka, i porasta Drave i Dunava. Iako je prema prvim prognozama teško reći koji će biti krajnji vodostaj Drave kod Osijeka, ali moguće je da bude viši od 428 centimetara. Toliki je bio na vrhuncu vodenog vala ovoga lipnja', istaknuo je Vulin dodajući kako se pri tome vodostaju Drava izlije na šetnicu na lijevoj obali od ZOO vrta do pješačkog mosta te od pješačkog mosta do kupališta Copacabana.