LAKA POBJEDA ZA SONY?

E3: Sraz Microsofta i Sonyja

10.06.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Danas započinje najveći gaming event na svijetu koji se tradicionalno već godinama održava u Los Angelesu. Ono što se očekuje s najvećim nestrpljenjem svakako su prezentacije Sonyja i Microsofta na kojima će dodatno predstaviti svoje next-gen konzole koje će oblikovati gaming u sljedećih 7-8 godina

Razne izdavačke kuće i razvojni studiji posljednjih nas nekoliko dana zasipaju trailerima i screenshotovima kojima najavljuju svoje nadolazeće projekte i, naravno, najavljuju potpuno revolucionarna gaming iskustva. Konami će predstaviti novi Pro Evolution Soccer i Metal Gear Solid, EA novu FIFA-u, Activision novi Call of Duty: Ghosts, Square Enix intrigantni: Murder: Soul Suspect a Ubisoft se još jednom raspričati o željno isčekivanom Watch Dogs.

 

Iako se radi o zaista velikim i važnim projektima, svi oni biti će pomalo u sjeni sraza dva gaming diva – Microsofta i Sonyja. Ovaj dvoboj biti će još zanimljiviji i zbog toga što Sony još nije pokazao kako će PlayStationa 4 uopće izgledati ali i zbog vrlo spornih odluka na koje se odlučio Microsoft sa svojom Xbox One konzolom.

 

Još uvijek se vjerojatno sjećate razotkrivanja PlayStationa 4 koje se dogodilo krajem veljače ove godine. Iako je Sony predstavio neke najbitnije novotarije, prikazao nekoliko ekskluziva i predstavio grafičke mogućnosti konzole, reakcije na kraju nisu bile nimalo blistave. Sony nije pokazao kako će izgledati sama konzola.

 

Iako se radi o nečemu što je u cijeloj priči zapravo najmanje bitno, ljudi jednostavno nisu dobro reagirali.

 

 

Točno dva mjeseca kasnije na redu je bio Microsoft i predstavljanje nove Xbox konzole. Već u prvih pet minuta Microsoft je učinio ono što Sony nije – prikazao je kako će izgledati konzola i novi Kinect kontroler. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo, munjevitom brzinom.

 

Publika i kritika i dan danas zbijaju šale o tome koliko je puta tijekom prezentacije ponovljena riječ 'televizija' dok je igrama posvećeno vrlo, vrlo malo vremena. Prikazan je novi Call of Duty. Ekskluzive? Nula bodova. Gameri i gaming mediji tu su jednostavno eksplodirali, baš kao i Sonyjeve dionice koje su instantno dobile na vrijednosti.

 

Microsoft je zapravo predstavio multimedijsku kutiju koja može puno toga, pa i služiti za igranje, onako usput.

 

No, ni u tom grmu nije ležalo ono najgore. Ono najgore Microsoft je objavio tek prije nekoliko dana i da ne duljimo – radi se o hrpi restrikcija i mjera koje su prihvatljive vrlo malom broju igrača. Na internetu je nemoguće pročitati i jedan pozitivan osvrt na Microsoftovu politiku i to govori dovoljno. Dapače, Microsoft sam angažira ljude kako bi mu osvjetlali obraz na mrežama poput Reddita. Niže od toga teško da mogu pasti.

 

No, tako smo mislili i prvi puta pa je Microsoft pokazao da može i puno, puno gore. Bilo kako bilo, Microsoftov event na E3-u dogoditi će se tijekom današnjeg dana i na njemu će se pričati isključivo o igrama za Xbox One. Dapače, Microsoft se javno obvezao da neće pisnuti ni riječi o televiziji i ostalim apsketkima konzole koje nisu dio gaminga.

 

Vjerujemo da će tu još jednom biti riječi o sportskim simulacijama iz EA i novom Call of Dutyju ali to nije nešto što isčekujemo. Očekuju se ekskluzive i to snažne ekskluzive koje će nositi tu konzolu do kraja ovog desetljeća. Nova genercija Xboxa treba svoj Gears of War i Halo.

 

 

Nakon ponoći započeti će i Sonyjeva konferencija na kojoj bi Sony trebao napokon pokazati kako izgleda i sama konzola. Očekuje se i razotkrivanje politike na kojoj će počivati funkcioniranje PlayStation 4 platforme; pri tome mislimo na pitanja DRM-a i povezivosti s internetom te mogućnosti posuđivanja i preprodaje igara. Biti će vrlo interesantno pratiti Sonyjeve odluke s obzirom da su u japanskom divu sigurno pratili Microsoftove odluke ali i reakcije javnosti na njih.

 

Ukoliko bude pameti i logike u umovima Sonyjevih ljudi, stvari bi trebale biti jednostavne i to u ogromnu korist Sonyja. Kako je ovaj sraz titana završio znati ćemo ocijeniti već sutra, a bilo bi odlično i kad bi saznali cijene po kojima će se prodavati obje konzole. Samo da se ne ostvari predviđanje legendarnog Cliffa Bleszinskog koji je na Twitteru prije nekoliko dana komentirao Microsoftove odluke ovako: 'Još uvijek mislim da će budućnost ove industrije završiti u potpunom krvoproliću.'