PROVJERA BILANCI

ECB: Secirat ćemo banke i objaviti sve nalaze

17.07.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je predstavila planove za objavu dosad najopsežnijeg spektra podataka o bankama, u rasponu od pokazatelja zaduženosti do onih o standardnoj razini loših zajmova, nakon što provede sveobuhvatnu provjeru njihovih bilanci

ECB će provesti analizu vrijednosti imovine u 128 najvažnijih zajmodavaca u eurozoni i procijeniti njihovu sposobnost za uspješno prevladavanje budućih kriza. Dobiveni rezultati bit će objavljeni u drugoj polovini listopada, netom prije nego što će ECB preuzeti supervizijske ovlasti za bankovni sektor 4. studenoga.

Iz središnje banke također poručuju da će zajmodavcima dati rok od najviše dva tjedna u kojem moraju osmisliti planove o mjerama rješavanja eventualnih manjkova kapitala.

'ECB je vrlo transparentan u postupanjima s bankama i cilj mu je omogućiti što je više moguće pojedinosti tržištima i ostalim sudionicima vezano za napredak u sveobuhvatnoj provjeri i krajnji ishod toga postupka', kazala je Daniele Nouy, predsjednica ECB-ova odbora za superviziju.

Uz objavu svojevrsnog predloška izvješća o podacima za svaku pojedinu banku, koji će se prostirati na šest stranica, ECB je iznio i pojedinosti ključnih točaka od sada pa do kraja procesa provjere, uključujući i planove da bankama ustupi 'djelomične i preliminarne' rezultate za 'rujan/listopad', dok će konačne rezultate čuvati do zadnjeg trenutka prije njihove objave.

Ključne točke u iduća tri mjeseca obuhvaćaju i za početak kolovoza planiranu objavu metodologije koju će priložiti rezultatima dobivenim u postupku procjene vrijednosti imovine i testovima na stresove u budućnosti kako bi se vidjelo koliko su dobro banke pozicionirane za uspješno prevladavanje budućih kriza.