'KOLAPS ZDRAVSTVA U REGIJI'

Egzodus liječnika: 800 otišlo iz Hrvatske, 500 iz Srbije, 600 iz BiH

19.01.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je članak pod naslovom 'Bijeg liječnika ugrožava zdravstvene sustave na Balkanu', u kojemu se ističe da je samo iz Hrvatske emigriralo više od 800 liječnika te da se sa sličnim problemima susreću i zemlje u regiji

'Dok se u Austriji govori o nedostatku liječnika zbog nekoliko praznih mjesta, situacija u zemljama Balkana mnogo je ozbiljnija – tisuće liječnika odlaze u zapadnu Europu', konstatira bečki Der Standard te navodi podatke iz Hrvatske: od studenog prošle godine državu je napustilo oko 800 liječnika, prema podacima Liječničke komore. 'To je prirodan proces', izjavila je Katarina Sekelj Kauzlarić iz Komore, ali podaci nisu ohrabrujući, s obzirom da je prosjek godina liječnika koji su otišli oko 40. Odlaze čak i vrhunski specijalisti, a svi zajedno govore da žele bolje plaće, mogućnost napredovanja i ostvarivanja karijere, najsuvremenije uređaje i radnu opremu, što u Hrvatskoj ne mogu očekivati.

U Bugarskoj pak 80 posto studenata medicine planira nakon diplome emigrirati na zapad EU-a, pokazala je anketa iz kolovoza prošle godine, a ako se u obzir uzme da je ta zemlja najsiromašnija članica EU-a, jasno je zašto odlaze mladi liječnici. U Srbiji je situacija slična (500 liječnika otišlo je u godinu dana u inozemstvo), kao i u 'siromašnoj Bosni i Hercegovini'; 'Prijeti nam kolaps zdravstvenog sustava', govori predsjednik sarajevske Liječničke komore Harun Drljević. Samo u prošloj godini oko 600 zdravstvenih radnika iz BiH otišlo je na rad u Njemačku, prema podacima zavoda za zapošljavanje.


Najviše ih se seli u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje, a dosad je najgore prošla Rumunjska, koju je napustilo 2.500 liječnika te odavno ima značajan manjak liječnika u zdravstvenom sustavu.

Der Standard navodi da 20 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima prosječnu plaću od 5200 kuna, odnosno nešto manje od 700 eura, a slično slabo plaćeni su liječnici i u BiH, Srbiji, Bugarskoj, pa i Rumunjskoj. Hrvatski zdravstveni sustav opisan je kao 'neatraktivan' jer se liječnicima komplicira i zarađivanje u privatnoj praksi.

Njemačke bolnice pak kao početnu plaću nude liječnicima 2200 eura neto.