BARROSO UZ REDING

EK pokreće sankcije protiv Hrvatske! I Mimica glasao za!

16.09.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u petak je s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelonm Barrosom i povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom o kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj obavijestila čitav kolegij povjerenika, od kojega je dobila podršku za prijedlog uvođenja sankcija iz članka 39. To znači da je i nekadašnji potpredsjednik Vlade RH, aktualni europski povjerenik za potrošače Neven Mimica podržao sankcije protiv Hrvatske

Postpristupni monitoring?

Sankcije Hrvatskoj najvjerojatnije će se odnositi na uskraćivanje novaca za priremu za ulazak u schengenski prostor, dok bi alternativa tome bila uvođenje postpristupnog monitoringa, protiv čega se Komisija protivila prije ulaska Hrvatske u EU-u, navodi Hina. Članak 39. omogućuje Komisiji da do kraja razdoblja koje traje do tri godine nakon pristupanja može na zahtjev neke države članice ili na svoju vlastitu inicijativu poduzeti odgovarajuće mjere i odrediti uvjete i načine njihove provedbe u slučaju ozbiljnih nedostataka u prenošenju ili provedbi europske pravne stečevine.

Administrativne službe Europske komisije finaliziraju dokument kojim će države članice obavijestiti o kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i potrebi uvođenja sankcija iz članka 39. hrvatskog pristupnog ugovora. Riječ je, zapravo, o konzultacijama s državama članicama, što je prvi korak u proceduri sankcioniranja Hrvatske. Pismo će biti poslano najkasnije do srijede, doznaje tportal iz visokih izvora u Bruxellesu.

Reakciju na ovakav razvoj događaja tražili smo od Banskih dvora, Ureda predsjednika, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ali su te institucije zasad bez komentara.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u petak je, zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom Štefanom Fueleom, obavijestila čitav kolegij povjerenika o ozbiljnom kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj. Dobili su punu podršku za svoje buduće akcije u skladu s člankom 39., potvrdila je za tportal Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice Reding.

'Stav Komisije je jasan: potrebna je brza i bezuvjetna promjena hrvatskog zakona i njegovo usklađivanje s europskim uhidbenim nalogom. U nedostatku takve promjene, Komisija će aktivirati članak 39. hrvatskog pristupnog ugovora', navela je Andreeva, dodajući da se, ukoliko ne dođe do razvoja događaja koje bi opravdalo ponovno razmatranje situacije, može očekivati iminentno pokretanje procedure temeljem članka 39.

Kako neslužbeno doznajemo, Komisija će do srijede poslati pismo državama članicama kojim će ih obavijestiti da će protiv Hrvatske aktivirati članak 39. i pokrenuti 'odgovarajuće mjere' na prijedlog Komisije uz konzultaciju sa zemljama članicama. Države članice imat će na raspolaganju rok od 10 dana po primitku pisma, unutar kojeg mogu, ali i ne moraju iznijeti vlastito mišljenje o uvođenju sankcija Hrvatskoj.

Podsjetimo, predsjednik Ivo Josipović u subotu nije želio komentirati mogućnost izricanja sankcija Hrvatskoj smatrajući da 'one neće doći na dnevni red', a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić dan ranije izvijestila je da Vlada radi na 'usavršavanju i dotjerivanju' prijedloga o promjeni zakona o europskom uhidbenom nalogu te da će se tek vidjeti kako će cijela stvar završiti.

Agencija Reuters izvijestila je u četvrtak da će Europska komisija vjerojatno ovog tjedna kazniti Hrvatsku 'zbog spora oko zakona o izručenju koji je narušio prve mjesece članstva u Uniji bivše jugoslavenske republike i mogao bi ugroziti pomoć EU-a za unapređenje nadzora granica'.

Više o toj temi pročitajte ovdje