El Grah by Tony Tone
Zadnji je post bio nekako muški pa odlučih nastaviti u istom tonu! Vikend je tu, graha, svježeg, na placu ima na (tony) tone, pa zaključih da je idealno vrijeme za kuhanje stanovite grahorice.
Zaključih, a Čovjek načini najbolji i najizdašniji grah na svijetu! Svjež, ukusan, lagan, bez zaprške i previše začina. Recept mu je ustupio prijatelj Stiv Kahlina ex El Bahatee koji se iz repera, pa dizajnera promaknuo u - kuhara. I to vrhunskog!
Tako su dvojica muškaraca u kuhinji raspredala o blagodatima grahorica, napose graha, svježim začinima i kuhanju općenito. Lijepo je kad se netko drugi ponekad lati kuhače. Odmor za duh i tijelo ;).
Moj bi dodatak bila jedna kombu alga koja sprječava nadimanje i djelovanje grahorica, napose graha, u tom smjeru. Ne ostavlja trag algastoga okusa, a djeluje na sastojak koji izaziva sve gore navedeno.
Ovaj se grah može spremiti i bez hamburger špekeca. Tako biva pogodan i izdašan i za osobe koje ne jedu meso ili se od istoga žele odmoriti.
za lonac od 2 i 1/2 L
1/2 kg svježeg, mladog graha
1 grincajg (samo korjenasto povrće; mrkva, celer, koraba, korijen peršina)
2 crvene paprike
2 glavice luka
stručak svježeg peršina
lovor
maslinovo ulje
pelati
komad hamburger špeka nasjeckan na kockice
sol
papar
Majstor Tony Tone u akciji odnosno - kuhinji. Jupiii!!!
Nakon što ste kratko blanširali grah, nasjeckajte svo korjenasto povrće i papriku na kockice ...
... nakon toga, u loncu, na maslinovom ulju popržite luk i kad se zastakli ubacite komadiće hamburger špekeca ili nemojte ako ste ne - mesojed
... dodajte korjenasto povrće i pustite da krčka
Ubacite blanširani grah i ...
... preko njega prelijte vodu prvo do ruba povrća pa onda ...
... i do ruba lonca
Nasjeckajte stručak svježeg peršina ...
... ubacite u lonac graha zajedno s velikom žlicom soli, paprom i dva lista lovora.
15 minuta prije kraja, a grah se kuha na laganoj vatri 2 sata, ubacite 1 konzervu pelata. Par minuta kuhate, kušate jesu li zrna dovoljno kuhana, nedostaje li još začina i ako je sve u redu - skinete ga s vatre i poslužite uz komad svježeg kruha s puuno žitarica