TROŠKOVI PRIDRUŽIVANJA

EP odobrio dogovorena sredstva za Hrvatsku

04.07.2013 u 14:11

Bionic
Reading

Parlament je u četvrtak pristao (559 glasova 'za' i 25 protiv) na dodatna sredstva za proračun u 2013. godini kako bi se pokrili troškovi nastali pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji. Riječ je o 655,1 milijuna eura obveza i 374 milijuna eura u plaćanjima

Navedeni iznosi dogovoreni su već na pristupnoj konferenciji 30. lipnja 2011. godine. Dodatna sredstva neće se koristiti za administrativne troškove, budući da su ti troškovi već uključeni u proračun za 2013. godinu.

Unatoč činjenici da su se financijski poslovi nakon pristupanja nove države članice precizirali u tekućem višegodišnjem financijskom okviru, neke zemlje članice bile su sumnjičave prema prijedlogu Komisije. Vijeće je konačno usvojilo rebalans proračuna prošlog tjedna.

Talijanski zastupnik Giovanni La Via, zadužen za proračun za 2013. godinu, ocijenio je da je riječ o 'važnom koraku naprijed'.

'Žao mi je što je to došlo tako kasno, ali drago mi je da se naša odlučnost isplatila, tako da će Hrvatska imati svježe resurse za provedbu europskih politika', izjavio je La Via.

O izmjenama i dopunama proračuna glasovalo se paralelno s revizijom trenutnog višegodišnjeg financijskog okvira (2007.-20013).