POOŠTRAVANJE PROPISA

EU želi kriminalizirati putovanja u terorističke svrhe

03.12.2015 u 15:46

Bionic
Reading

Europska komisija usvojila je paket mjera za jačanje borbe protiv terorizma i krijumčarenja oružja i eksploziva, koji predviđa "kriminalizaciju" putovanja u inozemstvo, ponajprije Siriju, u cilju pripremanja ili izvođenja terorističkih napada, priopćeno je iz Bruxellesa

Paket obuhvaća prijedlog nove direktive o terorizmu kojom će se ojačati europski pravni okvir za sprječavanje terorističkih napada kriminalizacijom pripremnih aktivnosti poput pohađanja obuke i putovanja u inozemstvo u terorističke svrhe, unutar i izvan Unije, te kriminalizacijom pomaganja, podržavanja, poticanja ili pokušaja terorističkih napada, ističe Komisija.

"Komisija je odlučna učiniti sve što je u mogućnosti kako bi pomogla država članicama da odgovore na i pobijede terorističku prijetnju", rekao je u srijedu potpredsjednik EK Frans Timmermans.

"Povećanje broja europskih državljana koji putuju u inozemstvo kako bi postali 'strani borci' znači da je potrebna reforma europskog pravnog okvira za teroristička kaznena djela kako bi se osigurao zajednički odgovor", istaknuo je.

Drugi element paketa je akcijski plan za jačanje borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja i eksploziva putem snažnije kontrole njihova posjedovanja i uvoza u EU.

"Našim prijedlogom obuhvaćeni su ne samo počinitelji terorističkih zločina već i oni koji im pomažu organiziranjem putovanja, financiranjem ili podržavanjem terorizma. Na taj ćemo način ojačati naš kaznenopravni odgovor na ozbiljnu prijetnju u obliku stranih terorističkih boraca", istaknuo je europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

EK je prošli mjesec već usvojio niz zakonodavnih prijedloga za jačanje kontrole vatrenog oružja, ističući hitnost donošenja novih mjera u kontekstu jačanja terorističke prijetnje u Europi. Predviđa tako zabranu posjedovanja nekih vrsta poluatomatskog oružja, čije posjedovanje više neće biti dopušteno privatnim osobama. Predložena su i nova zajednička pravila za označavanje oružja kako bi se poboljšala njihova sljedivost.